'Twee dode meisjes' smaken naar meer

De thriller heet 'De twee dode meisjes', is geschreven door Stephen King en zal vandaag wel veel fans van de griezelschrijver naar de boekhandel trekken. Omdat het de nieuwste van hem is natuurlijk, deze maandag voor het eerst in de winkel ligt en bovendien maar een rijksdaalder kost.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Als het goed is, smaken 'De twee dode meisjes' naar meer, omdat het 't eerste deel is in de serie-thriller 'De groene mijl' en pas aan het eind van het zesde deel duidelijk wordt hoe de vork in de steel zit. Die riks is bedoeld als introductie en aansporing (hoewel de echte King-liefhebber die niet nodig heeft), de volgende delen gaan steeds 7,50 gulden kosten.

Het feuilleton-boek is een idee van Stephen King zelf. Hij stapte ermee naar zijn Amerikaanse uitgever, die ook vandaag het eerste deel uitbrengt. De bedoeling is elke laatste maandag van de komende maanden een nieuw deel in de winkel te hebben, elk van zo'n 112 pagina's, “maar misschien worden het wel meer delen of worden ze dikker”, zegt de woordvoerster van Luitingh-Sijthoff, die de King-reeks hier samen met Poema Pockets uitgeeft. “Met King weet je het nooit zeker. Hij heeft niet gezegd waar hij naar toe schrijft, ook geen korte inhoud gegeven, maar deel 1 vinden wij al een enorme verrassing. Er zijn nu twee delen binnen, het derde heeft hij klaar, maar hij zegt zelf niet te weten waar het uiteindelijk op uitloopt. We hopen in elk geval dat hij steeds met een cliff-hanger eindigt, zodat de lezer het vervolg wil weten.”

Een echt geweldige sprong in het duister is deze “spannende, nieuwe manier van uitgeven” niet voor Luitingh-Sijthoff, omdat de naam van deze auteur altijd al goed is voor een vaste schare lezers. In Engeland en nog een paar andere Europese landen verschijnen de delen ook op dezelfde data. Volgens de uitgever heeft Stephen King (die dit jaar 50 wordt en al meer dan 20 jaar met groot succes horror en thrillers schrijft) zich ditmaal laten inspireren door Charles Dickens, die ook in delen schreef en voor wie King een grote bewondering heeft. Nieuw is het idee ook in ons land niet. 'De Boeken der Kleine Zielen' van Louis Couperus zijn daar een voorbeeld van, maar sindsdien heeft geen uitgever zich meer aan deze methode gewaagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden