Review

Twee dagen zappen langs 120 muzikaal-literaire acts

Struinen van Bellevue naar De Balie om via Paradiso bij De Melkweg te belanden en vervolgens weer Bellevue aandoen. Als in een menselijk perpetuum mobile crossen elfduizend bezoekers dit weekeinde over het Leidsplein op het achtste Crossing Border Festival. Het smaakmakende evenement dat een brug slaat tussen literatuur en muziek, staat voor het eerst in de hoofdstad. Organisator Louis Behre is blij met de nieuwe locatie: ,,Den Haag was na zeven jaar niet inspirerend genoeg meer. Ik ben met open armen ontvangen in Amsterdam''.

Donderdag ontving hij tijdens de openingsavond de cultuurbobo's, schrijvers en muzikanten. Experimentele films, voordrachten en prettig gestoorde muzikanten wisselden elkaar in estafette af. Aan de piano gezeten op haar onafscheidelijke skippybal gaf An Pierlé - de Vlaamse Tori Amos - een liederenrecital, die te obligaat klonk om de gemoedelijk gonzende ambience te overstemmen. Het gelegenheidscollectief Think of One, waarin leden van de Belgische groepen Zita Swoon en Flowers for Breakfast samenscholen, onderstreepten de waarde van Crossing Border. Met haar botsende blaas-muziek waarin de geest van Breuker, Bregovic en Bobbejaan Schoepen rondwaarde, nagelden ze de luisteraar vast. Koeterwaals was de voertaal, een pompende fanfare verzorgde het ritme, een scheurende gitaar de melodie. Ook de Mardi Gras Big Band grossierde in onvoorspelbare uitsmijters. Een gladde Brian Ferry-kloon vuurde zijn gehoor aan, terwijl zijn band de stuiterende New Orleans-carnavalsmuziek uitserveerde.

Deze opmaat voor twee dagen zappen langs 120 acts gaf aan wat Behre sinds 1992 voor ogen heeft: de creatie van een verrassende vrijplaats waar verschillende disciplines elkaar kunnen ontmoeten. Problemen met overvolle zalen - iedereen wil tegelijk naar Emmylou Harris of Jan Wolkers- verwacht hij niet. ,,Zo was het ook in het Haags Congresgebouw. Vol is vol. Ik hoop juist dat iedereen na een lange Crossing Border Night een ander festival heeft beleefd.'' Bovendien wil Behre in de toekomst nog meer locaties, zoals de Stadsschouwburg, bij Crossing Border betrekken. ,,De boekhandel aan het Spui doet al spontaan mee''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden