Twee dagen wielerprof

Fietsen als een echte wielrenner. Dat kan in de Spaanse kustprovincie Alicante. 'Als-ie boven is, zeggen we dat we al koffie op hebben.'

Acht paar gladde, gespierde mannenbenen zetten kracht op de pedalen van hun racefiets. Toen we vanmiddag vertrokken, waren het er nog negen, maar een van de mannen is achterop geraakt. Dat had hij van tevoren al aangekondigd: "Tijdje niks gedaan", zei hij, "paar kilootjes eraan, ook." Kilometers vóór deze klim bij het Spaanse bergdorpje Guadalest kondigde trainer Patrick Deneut al aan dat het een kuitenbijter zou worden. "Licht verzetje, stevig op de pedalen", zei hij, "en dan kalm aan naar boven."

We zijn twee dagen aan het fietsen in Spanje, onder begeleiding van oud-profwielrenner Deneut. Tot vijftien jaar geleden reed de Vlaming nog in dienst van Bjarne Riis en Johan Bruyneel, nu organiseert hij wielervakanties aan de Spaanse Costa Blanca. Patrick - gladde, bruine benen, knieën met littekens - neemt ons de organisatie van een wielervakantie volledig uit handen. Zelfs onze racefiets staat al klaar, afgesteld op maat. Een paar dagen lang helpt Patrick ons, samen met een paar van zijn vaste begeleiders, om onszelf profrenners te voelen, in een heerlijk ritme van eten, drinken (water, geen alcohol), slapen en fietsen. Patricks trainingen zijn voor alle niveaus, zegt hij. Dat zegt hij steeds, nadrukkelijk: "Voor alle niveaus." En soms vraagt hij, met zijn onvervalste Vlaamse accent: "Gaat het niet te vlug voor u?"

Ja, het gaat vrij vlug, in de richting van Guadalest. Volledig achter de adem, vind ik ergens op de helft van de klim een goed ritme van trekken aan en duwen op de pedalen. Vanuit mijn ooghoek zie ik de laatste man - die van die paar kilootjes extra - achter me puffen. Patrick geeft hem een duw in de rug en ik zie dat de afstand tussen ons toeneemt. Ik zet nog één keer aan, ga op mijn trappers staan en ben boven. De acht renners die mij voorgingen staan er al even, ze zien er geen van allen uit of ze net een aardig stukje geklommen hebben. Ze wijzen naar de laatste man. "Als-ie boven is, zeggen we dat we al koffie op hebben", zegt er eentje. Eindelijk arriveert ook de laatste man, het zweet gutst van zijn voorhoofd. De renners die als eerste boven waren, slaan op hun dijen. "We hebben al cappuccino gehad", roept een van hen. De laatste man kijkt om zich heen. "Die kun je hier niet krijgen", zegt hij. Hij kijkt niet blij.

Guadalest, een middeleeuws bergdorp naast een stuwmeer, ligt op 25 kilometer van de kustplaats Benidorm. Wij werken ons in het zweet, terwijl op een steenworp afstand toeristen hun cocktails drinken aan de boulevard. Deze streek is een paradijs voor renners, zegt Patrick, die de omgeving van haver tot gort kent. Ook de ploeg van Team Argos-Shimano traint hier. Mooie heuvels, goede wegen en in de namiddag een prima fietstemperatuur, van vlak na de hete augustusmaand tot ver in de herfst.

Dag één is bedoeld om in het fietsritme te komen, te wennen aan de fiets en aan het Spaanse heuvellandschap. En aan de gele reflectoren langs de weg, die soms gemeen uitsteken. Al op dag één zijn de klimmetjes talrijk, maar veel korter dan die op dag twee. We passeren dorpjes als La Nucia, Polop en Calp, van waaruit het uitzicht over de Middellandse Zee onvoorstelbaar mooi is. We klimmen met 6 en dalen met 60 kilometer per uur - het doet een fors beroep op concentratievermogen en risico-inschatting. Ik hoop niet dat mijn kind ooit besluit om profrenner te worden, denk ik, als ik afdaal. En als ik klim, denk ik aan Kenny van Hummel, de Nederlandse renner die tijdens de Tour van 2009 volledige etappes in z'n eentje aflegde en steeds als laatste eindigde. Een Franse krant riep hem uit tot 'slechtste klimmer ooit'.

Na de eerste dag keren we terug met tachtig kilometer op de teller. Het laatste stukje naar het hotel in Altea, is fors heuvelop. Van twee kanten is het hotel te benaderen. Er zijn een steile en een minder steile opgang. Eddy, een van Patrick's vaste begeleiders, heeft al voor ons gekozen. Het wordt de minst steile opgang. In het hotel wacht een bord stevig wielrenners-eten.

Na de beklimming op dag twee zijn we er nog niet. Er volgt er nog een aantal klimmetjes en steeds als we denken dat we de laatste hebben gehad, volgt er nog een. Mijn bovenbenen verzuren, ik raak verder achterop. Naast me vraagt Eddy: "En, voelt u zich een prof, of niet?" "Ja", zeg ik, "Kenny van Hummel". Eddy legt zijn hand op mijn rug, duwt me een stuk vooruit en zegt: "Nog klimmen tot de tunnel en dan is het alleen nog maar dalen." Ik zie geen tunnel, maar knik. Pas kilometers later, tegen de schemering, als het zelfs hier aan de Spaanse kust afkoelt, passeren we de tunnel. Het laatste stukje naar het hotel fietsen we langs de steile kant van de heuvel omhoog. Patrick komt naast me fietsen, sierlijk, zelfs nog na tachtig kilometer. Ik kijk op mijn teller. Ik stoemp met zeven kilometer per uur de heuvel op, zelfs de man met de extra kilo's is me voorbij. "Patrick", vraag ik, "hoe hard ging jij hier omhoog, toen je nog prof was?" Hij heeft geen idee, zegt hij. "Als ik hier die jongens van Team Argos-Shimano zie klimmen, vraag ik me ook wel eens af hoe ik het deed", zegt hij troostend. Eddy komt aan de andere kant naast me fietsen. Hij slaat op mijn schouder, nog een paar honderd meter. "Allez, Kenny", zegt hij, als we boven staan, "u bent er."

Op de trappers in Alicante
Naast zijn eigen Vuelta Turistica-wielervakanties, werkt Patrick Deneut ook voor de Pro Cycling Experience van reisorganisatie Pierre & Vacances. De Pro Cycling Experience biedt renners de gelegenheid om een fietsvakantie te beleven en daarbij een glimp op te vangen van hoe een profclub zich voorbereidt op het wielerseizoen. Team Argos-Shimano heeft als uitvalsbasis het hotel Altea Hills, in de Spaanse kustplaats Altea. Wie deelneemt aan de Pro Cycling Experience verblijft in hetzelfde hotel en traint in dezelfde streek als de profrenners.

De Pro Cycling Experience neemt de renner de organisatie van een wielervakantie volledig uit handen, ook de racefiets op maat staat al klaar. De vakantie vraagt wel fietservaring.Kijk voor de Pro Cycling Experience van Pierre & Vacances op:

www.pv-holidays.com/nl-nl/procycling_ms

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden