Twee dagen in Parijs kunnen lang duren

2 Days in Paris

Regie: Julie Delpy. Met Julie Delpy, Adam Golberg, Albert Delpy en Marie Pillet. In 7 bioscopen.

De Franse actrice Julie Delpy maakte in 1995 een ongelooflijk romantische film met de Amerikaanse regisseur Richard Linklater en tegenspeler Ethan Hawke: ’Before Sunrise’. De film ging over twee twintigers die elkaar in een rijdende trein ontmoeten, en die besluiten samen uit te stappen en een nacht lang door Wenen te wandelen. Stapelverliefd zijn ze, maar tegen het ochtendgloren nemen ze afscheid, zonder adressen uit te wisselen.

Een kleine tien jaar later, in 2004, verenigde Linklater zijn gelieven in ’Before Sunset’, waarin de wandeling door Parijs zo mogelijk nog opwinderder was, omdat niet alleen de personages maar ook de acteurs inmiddels een geschiedenis met zich mee droegen. Het veelgeprezen tweeluik ’Before Sunrise’ en ’Before Sunset’ behoort inmiddels tot de hoogtepunten van de moderne Amerikaanse cinema.

Met dat succes in gedachten, is het best een beetje pijnlijk dat Julie Delpy zelf ook een duit in het zakje wilde doen met het in meerdere opzichten verwante ’2 Days in Paris’. Delpy speelt een Parisienne die inmiddels in New York woont, maar die met haar New Yorkse geliefde (Adam Goldberg) twee dagen op bezoek is in Parijs waar iedereen continu over orgasmes praat, wijn drinkt, en hoopt een kunstenaar te zijn.

De film is bedoeld als zedenkomedie die met typische Amerikaanse en Franse clichés speelt. Zo is haar Amerikaanse vriend een Woody Allen-achtige neuroot met smetvrees die niet met de metro wil, omdat hij bang is voor een bom. En zo zijn alle Franse taxichauffeurs racisten.

Punt is dat Julie Delpy als regisseuse en hoofdrolspeelster haar gretigheid niet echt weet te beteugelen. De film wil zo graag leuk gevonden worden met een invalletje hier en een citaatje daar (jawel, haar Amerikaanse vriend draagt een Godard-zonnebril), dat het aanstellerig wordt, en potsierlijk.

Twee dagen Parijs kunnen dan opeens héééél lang duren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden