Twee coöperaties tegelijk in de maak

De gemeente Bergen verdient niet alleen veel meer groene energie, zoals hier in Egmond aan den Hoef, maar ook een eigen glasvezelnet. Beeld
De gemeente Bergen verdient niet alleen veel meer groene energie, zoals hier in Egmond aan den Hoef, maar ook een eigen glasvezelnet.

De komende maanden zal ik hier waarschijnlijk niet zo vaak over zonnepanelen en ander mooi groen energiegoed kunnen schrijven als het afgelopen jaar. Ik heb namelijk ook nog een glasvezelklus die plotseling veel aandacht vraagt.

Wie dit weblog al een tijdje volgt, weet dat ik betrokken ben bij de oprichting van Bergen Energie, een coöperatie die het groene Bergen in Noord-Holland, waar ik dus woon, van groene energie wil voorzien. Die bemoeienis is een vervolg op mijn enthousiasme over de zonnepanelen die sinds mei vorig jaar op mijn dak staan.
Bergen Energie maak grote vorderingen. Binnenkort hopen we de coöperatie ook formeel te kunnen oprichten. Over een paar maanden al moet ik klant kunnen worden van mezelf. Klinkt dat leuk of klinkt dat leuk?

Maar wie mij al wat langer kent en stukken van me leest, weet ook dat ik veel op heb met ict en snel internet. Ik heb tijden veel geschreven voor Internet 3.0, het blog waarop de ontwikkelingen rond internet en vooral supersnel internet via glasvezel werden en worden bijgehouden.
Ook bij internet kroop mijn bloed waar het niet gaan kon. Zo ben ik al een paar jaar geleden met enkele dorpsgenoten gaan samenspannen om een glasvezelnet in de gemeente Bergen te krijgen. Het werden jaren met veel kennisvergaring en besprekingen met potentiële partners en andere belanghebbenden.

Bergen BreedBand
Erg concreet kregen we ons idee, Bergen BreedBand gedoopt, lange tijd niet. Tot een goede maand geleden. De gemeente had onderzoek laten doen naar de mogelijkheden van een coöperatie voor het glasvezelnet en wil nu weten of daar in Bergen draagvlak voor is. Met het goede voorbeeld voor ogen van Bergen Energie, dat al bijna een coöperate is, en met het nog betere voorbeeld van tal van coöperaties elders in het land die al korter of langer (zoals op Texel) actief zijn, hebben we besloten nu voluit voor een coöperatie te gaan.
Bergen BreedBand zou volgend jaar formeel als coöperatie opgericht moeten worden, waarna we leden en klanten kunnen gaan werven en bij voldoende belangstelling de spa in de grond kunnen zetten.
Voor het zover is, moet er nog erg veel gebeuren. Zo houden we 19 november een informatieavond voor alle ondernemers van Bergen. Dat wordt een eerste test om te zien of het idee van een eigen coöperatie die over een eigen glasvezelnet voor betere en goedkopere diensten gaat zorgen, aanslaat bij een belangrijke doelgroep. De eerste signalen zijn heel hoopgevend.

Feit is nu wel dat ik dus tegelijkertijd bij twee coöperaties in oprichting ben betrokken. Dat was nooit zo gepland; maar ja, de werkelijkheid laat zich soms niet dwingen.

Meer coöperatieve energie krijgt u zelf wellicht ook door bij Twitter af en toe een blik te werpen op @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden