Twee chique oude banken samen verder

Theodoor Gilissen en Insinger de Beaufort beleggen 22 miljard aan grote vermogens

Het wordt spannend in het stukje Amsterdamse grachtengordel tussen Vijzelstraat en Reguliersgracht. Daar zitten twee banken voor rijke particulieren en vermogende families. Ze zijn ongeveer even groot en doen vrijwel hetzelfde. Volgend jaar gaan ze fuseren.

Het gaat om Theodoor Gilissen Bankiers, huizend aan de Keizersgracht, en om Insinger de Beaufort met zijn domicilie aan de Herengracht. Wie klant wil zijn bij, en adviezen wil krijgen van deze banken moet in principe minimaal vijf ton kunnen beleggen, al kunnen ook minder gefortuneerde leden van rijke families tot de cliëntèle behoren. Bij Insinger kunnen ook ondernemers terecht die rijk gaan worden.

De adviezen krijgt de klant van een bankier die minder dan honderd andere klanten bijstaat. Zo kan de vermogende klant rekenen op persoonlijke aandacht. Overigens horen ook stichtingen, verenigingen, religieuze instellingen en pensioenfondsen tot de klantenkring van de banken.

Beide banken beheren ruim 10 miljard euro, hebben ongeveer 200 personeelsleden, enkele duizenden klanten en ze verlenen grofweg dezelfde diensten. Theodoor Gilissen heeft vijf kantoren in Nederland en fungeert als depotbank voor zelfstandige vermogensbeheerders. Insinger heeft drie kantoren in Nederland en één in Londen. Beide banken hebben een lange historie. Theodoor Gilissen dateert van 1881, de wortels van Insinger gaan terug tot 1779.

Eigen baas zijn ze niet. Insinger is nu nog grotendeels in handen van de Franse bank BNP Paribas. Theodoor Gilissen is onderdeel van KBL European Private Bankers, een internationaal netwerk van Theodoor Gilissen-achtige banken. KBL is in handen van Precision Capital, een Luxemburgse firma die eigendom is van enkele rijken uit Qatar.

Waarom het (juist nu) tot een fusie komt, is niet helemaal duidelijk. Het initiatief ging uit van KBL dat blijkbaar een stevige private bank in Nederland wil hebben. Eenmaal samen voeren Gilissen en Insinger het beheer over zo'n 22 miljard euro en horen ze tot de groteren in hun soort, al beheren ABN Amro Mees Pierson en Van Lanschot veel meer geld.

Wat bij de fusie meespeelt, zijn de kosten die beide banken moeten maken voor verdere digitalisering van hun dienstverlening. Ook het voldoen aan nieuwe regels brengt extra kosten met zich mee, al benadrukten woordvoerders van beide banken gisteren dat kosten niet de voornaamste reden zijn geweest om voor een fusie te kiezen.

Voordat het tot een fusie komt, koopt KBL eerst Insinger van BNP Paribas en zijn andere aandeelhouders. Daarna worden beide banken in elkaar geschoven, op voorwaarde dat toezichthouder De Nederlandsche Bank het samengaan goedkeurt. Ook de ondernemingsraden van beide banken moeten hun zegje over de fusie nog doen.

Tussen medio 2016 en medio 2017 moet duidelijk worden wie de baas wordt van de fusiebank, of er personeel moet verdwijnen. hoe de nieuwe bank gaat heten (Insinger Gilissen, Theodoor de Beaufort, TGIdB?) en waar het hoofdkantoor komt. Dat zal nog veel gespreksstof opleveren.

Het pand waar Insinger huist, dateert van 1902 en was vanaf 1906 de thuishaven van de Incasso Bank. In 1955 kwam er een onderdeel van de dienst Publieke Werken van de gemeente Amsterdam in, van 1968 tot 1990 was het pand het domein van het Amsterdamse bevolkingsregister. Insinger de Beaufort zit er sinds 2000 in.

Het Keizersgrachtpand waar Theodoor Gilissen in bankiert, is gebouwd in 1924 en deed jarenlang dienst als bejaardenhuis voor oude mannen. Eigenaar was een stichting (Brentano's Steun des Ouderdoms) die werkte met geld uit de nalatenschap van een Nederlands-Italiaanse koopman (Brentano) uit de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Later bood het pand plek aan de bankiers van Bank Labouchere en die van Stroeve. Stroeve werd in 2005 door KBL gekocht van de Rabobank en ondergebracht bij Theodoor Gilissen, zoals KBL nu Insinger daar onderbrengt.

Ook Insinger heeft al eerder fusies en overnames achter de rug. De naam Insinger de Beaufort ontstond in 1988 toen Bank Insinger Willems samenging met het commissionairshuis De Beaufort en Kraaijenhagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden