Twee burgemeesters uit lokale partijen

Ongeveer een kwart van het electoraat stemt bij gemeenteraadsverkiezingen op een lokale partij. Toch hebben landelijke partijen een bijna-monopolie op burgemeestersposten.

Dat is tegen het zere been van menig lokaal politicus. Als ik die Leers in Maastricht bezig zie, dan vallen mij de schoenen af. Het lijkt wel de Bourgondische tijd, toen we hier door hertogen bestuurd werden, klaagt Driek Portiek van de Stadspartij Heerlen. En het is toch raar dat D66 met een paar zeteltjes in de kamer overal burgemeesters heeft, en lokale partijen bijna nergens.

Volgens het Nederlands Genootschap van Burgemeesters zijn er in Nederland slechts twee burgemeesters van een niet-landelijke partij. Burgemeester Theunis Piersma van Wunseradiel is lid van de Frysk Nasjonale Partij. En Maasbree wordt bestuurd door burgemeester Gerard Rabelink. Frappant detail: hij is lid van de lokale partij van een andere gemeente, de Werkgroep Oud Gastel - Stampersgat, die actief is in de gemeente Halderberge.

Er zijn ook nog enkele waarnemend burgemeesters afkomstig van lokale partijen. Eén van hen is Arie van Erk, die vorig jaar in Bergambacht het roer overnam. Hij was al loco-burgemeester, en dus de logische kandidaat om vertrekkend burgemeester Oosters op te volgen. Het is op zich raar dat er zo weinig lokale burgemeesters zijn. Maar ik zou zo gauw niet weten waar dat aan ligt, zegt Van Erk. Ik heb nooit tegenwerking ondervonden. Ik word door collega's ook nooit raar aangekeken, we werken juist erg goed samen hier in de Krimpenerwaard. Mijn partij, Gemeentebelang, bestaat bovendien al 25 jaar. Wij zijn ouder dan de leefbaar-hype van vier jaar geleden, dus misschien dat ik serieuzer word genomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden