Twee Belgen gaan Boijmans fors uitbreiden ten koste van terras

Van onze kunstredactie ROTTERDAM - Hoewel de plannen nog moeten geconcretiseerd, is het nu al zeker dat Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam over enkele jaren een flinke uitbreiding zal ondergaan. In totaal gaat het om nieuwe ruimten met een oppervlakte van 6000 m2. Dat maakte directeur Chris Dercon gisteren bekend tijdens de presentatie van een aantal zomerexposities in zijn museum.

Het probleem dat zich bij de uitbreiding voordoet, is dat het museum vrijwel geen geschikte bouwgrond meer heeft. Een deel van de nieuwbouw zal daardoor noodgedwongen terechtkomen op de binnenplaats die thans in gebruik is als parkeerplaats.

In een van de plannen die Dercon momenteel met zijn twee gesprekspartners, de Gentse architecten Paul Robbrecht en Hilde Daem, wordt de mogelijkheid geopperd om het museum op een tweede etage over de Bodon-vleugel heen te brengen. Daarbij zou het nu nog open terras naast de brasserie moeten worden geofferd.

Boijmans wil de nieuwbouw inrichten als bibliotheektoren met een publieke functie en als administratieve ruimte. Oude zalen die na een ingrijpende reshuffling vrijkomen, komen in aanmerking als expositieruimten.

Zeker is dat Boijmans vanaf maart 1998 praktisch geheel dicht zal gaan, om in november 1999 als een fors vergroot museum weer toegankelijk te zijn. In 1998 bestaat de oude architectuur, die nog door architect Van der Steur is bedacht, zeventig jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden