Twee agenten vervolgd voor dood Mitch Henriquez

Twee van de vijf agenten die ruim een jaar geleden betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez, worden vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) leidde het geweld dat zij bij de arrestatie van de Arubaan gebruikten tot zijn dood. Drie andere agenten die erbij waren, gaan vrijuit.

Bij zijn aanhouding, op 27 juni 2015 in het Haagse Zuiderpark, werd Henriquez door de agenten naar de grond gewerkt. Toen hij daar lag, hield een van de agenten hem met een zogeheten nekklem in bedwang. De andere agent, de commandant die dag, stompte Henriquez op zijn neus en wreef pepperspray in zijn gezicht. Uit forensisch onderzoek bleek dat de Arubaan door verstikking is overleden.

Het OM vindt dat de agenten buitenproportioneel geweld gebruikten. Wel vindt justitie zijn aanhouding terecht. Henriquez verstoorde de openbare orde en ging daar mee door nadat de agenten hem hierop hadden aangesproken. Omdat hij zich verzette, was het volgens het OM geoorloofd hem naar de grond te brengen.

Afgelopen weekend citeerde 'RTL Nieuws' al uit een onderzoeksrapport over de gewelddadige aanhouding. Volgens de onderzoekers stapelden de agenten 'fout op fout'. Het 'hardhandige geweldgebruik' was 'disproportioneel, onmatig en ondeskundig'.

De andere drie agenten die bij de arrestatie waren, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Zij zijn nog wel geschorst door de Haagse politie, die intern onderzoek naar ze doet. Mogelijk krijgen zij een berisping, bijvoorbeeld voor plichtsverzuim.

De familie van Henriquez heeft via hun advocaat laten weten dat zij vinden dat alle agenten vervolgd moeten worden. Zij willen daartoe een procedure bij het gerechtshof aanspannen.

De Haagse politiechef Paul van Musscher reageerde gisteren in een videoboodschap op de website van de politie. Volgens Van Musscher kent de zaak 'alleen maar verliezers'. Politiebond ACP vindt dat moet worden gekeken naar 'de totale context, inclusief de aanleiding tot het politieoptreden, waarbij melding werd gemaakt van een vuurwapen en sprake was van verzet'. Voor de arrestatie greep Henriquez een paar keer naar zijn kruis, en zei hij dat hij een wapen had.

Justitie laat aan de rechter hoe de dood van Henriquez beoordeeld moet worden. Volgens het OM waren de agenten niet uit op de dood van de Arubaan. Wel was volgens justitie sprake van mishandeling met de dood tot gevolg. Ook krijgen de verdachten doodslag ten laste gelegd. De rechter zal uiteindelijk moeten beslissen.

Wanneer de zaak voorkomt, is nog niet bekend.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden