Twee academici in de race voor Kinderombudsman

Margrite Kalverboer heeft de voorkeur van de commissies. Beeld anp
Margrite Kalverboer heeft de voorkeur van de commissies.Beeld anp

Margrite Kalverboer wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe Kinderombudsman, als opvolger van Marc Dullaert. In de Tweede Kamer is zij donderdag samen met Carla van Os voorgedragen voor deze post. Waarschijnlijk maakt het parlement komende dinsdag een keuze tussen de twee.

De twee vrouwen studeerden beiden onder meer orthopedagogiek in Groningen en zijn goed thuis in het vreemdelingenrecht voor kinderen. Kalverboer is als eerste voorgedragen door de vaste commissies voor Binnenlandse Zaken en voor Volksgezondheid.

Kalverboer (1960) is bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze maakte zich onder meer sterk voor de situatie van Mauro, een jonge uitgeprocedeerde asielzoeker die enkele jaren geleden dreigde te worden teruggestuurd naar Angola.

Carla van Os (1968) is onderzoeker bij het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht, aan dezelfde universiteit. Ze was lange tijd voorlichter bij Stichting Vluchteling en daarna jurist bij Defence for Children.

Vertrek Dullaert
Dullaert moest weg omdat zijn ambtstermijn eindigde. De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen weigerde zijn termijn te verlengen. Daarover ontstond veel ophef. Een actie leverde 20.000 steunbetuigingen op, maar het besluit werd niet teruggedraaid.

Dullaert was de eerste Kinderombudsman, dat als onafhankelijk instituut sinds 1 april 2011 bestaat. De Kinderombudsman komt op voor de rechten van het kind in Nederland. PvdA en D66 namen er in 2001 het initiatief voor.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden