Soap & Co

Twan Huys laat zien hoe snel het kan gaan in medialand

Twan Huys tijdens de RTL Late Night. Beeld ANP Kippa
Twan Huys tijdens de RTL Late Night.Beeld ANP Kippa

Er is een ware volksverhuizing aan de gang in medialand. Maar Twan Huys heeft nu al spijt.

Harmen van Dijk

In omroepland is er altijd wel een verrassende transfer te melden, maar sinds deze zomer lijkt er wel een volksverhuizing op gang te zijn gekomen in Hilversum en aanpalend medialandschap. En zoals dat bij volksverhuizingen gaat is er, als je wat langer naar de chaos kijkt, een duidelijke richting waar te nemen: van publieke omroep naar RTL en van RTL naar SBS dat tegenwoordig Talpa heet. Het zou zomaar iets te maken kunnen hebben met dreigende bezuinigingen aan de publieke kant en een ambitieuze John de Mol aan de andere kant, als je het hebt over push en pull-factoren.

Laten we beginnen bij de publieke omroep. Daar vertrekt Katja Schuurman bij KRO/NCRV, Paul de Leeuw bij BNN/Vara, Art Rooijakkers bij Avro/Tros, Vivienne van den Assem bij WNL en Twan Huys is zoals bekend al eerder vertrokken bij de NTR om zich net als de anderen te vestigen bij RTL – waarover zo dadelijk meer.

Bij RTL was wat ruimte gekomen omdat Gordon en Johnny de Mol waren binnengehaald bij John de Mols Talpa. De eeuwige vraag is of John na zijn zoon nu ook eens zus Linda tot een verhuizing weet te bewegen. Wendy van Dijk liet zich onlangs al wel ontvallen dat ze het bij RTL niet meer zo huiselijk vindt sinds haar man Erland Galjaard er niet meer de scepter zwaait. Albert Verlinde is na een kort zwervend bestaan ook veilig geland bij Talpa.

Dan zijn er natuurlijk ook nog fitte jonkies die in een keer de grote sprong kunnen maken: Jan Versteegh (BNN/Vara) en Leonie ter Braak (WNL) verhuisden van de publieken naar Talpa, zonder tussenstation RTL aan te doen.

Het zal niemand verbazen dat Patty Brard weer eens tegen de stroom inzwemt. Zij verloor haar baan bij Talpa/SBS, naar eigen zeggen omdat John de Mol niet houdt van vrouwen die meer wegen dan vijftig kilo. Patty woog op een haar na het dubbele. Ze deed een maagverkleining, waagde de sprong en duikt weer op bij RTL, waar ze het na Gordons vertrek verweesde ‘Hotter than my daughter’ krijgt. En ja, er is ook een weg terug naar de publieke omroep: het commerciële avontuur van oud-nieuwslezer Rik van de Westelaken pakte niet geheel fortuinlijk uit, maar bij AVROTROS pakt hij nu alsnog de hoofdprijs: hij mag ‘Wie is de Mol?’ presenteren.

Slechte cijfers

Veel sterren zijn zich nog aan het nestelen en komen pas na de jaarwisseling met een programma. Maar sommigen zijn al begonnen, niet in de laatste plaats Twan Huys. En dan blijkt dat zo’n overstap niet per se goed hoeft uit te pakken. Twan nam vijf weken geleden ‘RTL Late Night’ over van Humberto Tan, die wegens teruglopende kijkcijfers moest stoppen. De lichtvoetigheid van Humberto moest plaatsmaken voor de keiharde journalistiek. Maar Twan mocht dan de ex van Alexander Pechtold en Trumps nachtmerrie Stormy Daniels stevig aan de tand voelen, de kijkers blijven maar niet hangen: de cijfers zijn zelfs slechter dan de laagste scores van Humberto. Medialand speculeert luidkeels over een spoedig einde.

Je zou denken dat na deze drama’s geen enkele presentator zich nog in de buurt durft te wagen van dit zwarte gat in de late avond van RTL. Mis. Art Rooijakkers, wellicht overmoedig door het bescheiden succes van zijn ‘Holland – België’, solliciteerde eerder deze week alvast op de baan van Twan. Hij wil hem best vervangen ‘bij ziekte of vakantie’. Zo snel kan het gaan.

Harmen van Dijk bespiegelt wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten. Lees meer afleveringen van Soap & Co op trouw.nl/soapenco.

Lees ook:

Bij de Rijpende Rutger valt alles op zijn plek: ‘Hoelang houd je dit nog vol, Thierry?’

Tv-recensent Renate van der Bas ziet een directe concurrent voor Twan Huys: 'de Hofbar' van Powned.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden