Twan Huys is wel heel erg dol op Varoufakis

Wat zal Jeroen Dijsselbloem een gat in de lucht zijn gesprongen toen hij hoorde dat zijn Griekse collega Gianis Varoufakis aftrad. In 'Nieuwsuur' zagen we weer zijn bijna fysieke afkeer van de Griekse minister van financiën: een uiterst houterige handdruk in het voorbijgaan. En we hoorden hem onverbloemd foeteren: "Varoufakis suggereert dat er nog wordt onderhandeld. Dat is van begin tot eind uit de duim gezogen."

Dat was een paar dagen geleden, maar nu, bij het ontslag van de Griekse dwarsligger, onthield de eurogroepvoorzitter zich van persoonlijk commentaar. Behalve dan dat het door Varoufakis aangemoedigde Griekse 'nee' tegen het Europese bezuinigingspakket de EU-crisis 'niet dichter bij een oplossing had gebracht'. Over een Grexit hoorden we hem niet meer.

Anders dan in europolitieke kring mag Varoufakis zich onder tv-reporters in een zekere populariteit verheugen. Journalisten zijn nu eenmaal vaak dol op alles wat afwijkt. En afwijken dóet deze dasloze, rebelse motormuis in het neo-liberale Europa. Een vrijzinnig marxist, noemt hij zichzelf.

Toch houden de meeste programma's de kerk gelukkig vrij aardig in het midden. In 'RTL Nieuws' zagen we Varoufakis wegscheuren met zijn leuke, blonde vrouw achterop. Ook al zo'n hip type. Maar we kregen ook te horen dat de afgetreden bewindsman de pers niet te woord wilde staan. En dat 54 procent van de Nederlanders vindt dat het Griekenland van Varoufakis uit de euro moet. 74 procent wil zelfs geen cent meer afstaan aan het door radicaal-links geregeerde land.

Het 'Journaal' bewees dat de liefde tussen de pers en Varoufakis niet altijd wederzijds is. Toen zijn motor in het mediagedrang tegen de vlakte ging, zette Varoufakis het op een schelden. "Jullie hebben een gebrek aan manieren", schreeuwde hij, en "het wordt tijd dat die giftige media eens wat beschaafder worden." Een vrouw die in het referendum 'ja' had gestemd, zei te vrezen voor Sovjet-Unie-achtige toestanden met Varoufakis' partij Syriza.

Maar dan 'Nieuwsuur'. Met nauw verholen bewondering nam de actualiteitenrubriek van NOS/NTR afscheid van de Griek. Hij was consistent, een charismaticus, een woest aantrekkelijke rockster en een sekssymbool! Een man die bureaucraten als Dijsselbloem had ontmaskerd, juichte Twan Huys. Nee, meer nog, hij was winnaar van het referendum, de Che Guevara van Griekenland, en toch trad hij af. "Waarom eigenlijk?", sloot Huys zijn jubelzang verbaasd af. "Omdat Varoufakis zich onmogelijk heeft gemaakt bij alle andere ministers van financiën", antwoordde econoom Mathijs Bouman aanvankelijk nuchter. Om, blijkbaar aangestoken door de euforie van zijn ondervrager, daaraan toe te voegen: "Wel flauw dat ze zo'n mooie figuur er niet bij willen hebben." "Moet Dijsselbloem eigenlijk niet weg?", concludeerde Huys, net als SP-leider Emile Roemer.

En weer zagen we Anastasia Giamali. Officieel is ze journaliste, maar in de praktijk Syriza-propagandiste. "Een dappere zelfopoffering", noemde ze het aftreden van haar minister. Ze riep 'de arbeidersklasse van heel Europa op' om het 'neo-liberale paradigma van de EU te doorbreken.' Aan het eind van de uitzending stond 'Nieuwsuur ' klaar met een derde hulppakket voor de Grieken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden