Twaalf miljoen voor gezondheidszorg vrouwen

Minister van volksgezondheid Edith Schippers. Beeld ANP
Minister van volksgezondheid Edith Schippers.Beeld ANP

Minister Edith Schippers van volksgezondheid trekt de komende jaren 12 miljoen euro uit voor onderzoek naar gezondheid van vrouwen. Dat wordt vandaag bekend gemaakt op een congres van WOMEN Inc. over genderspecifieke gezondheidszorg.

"We weten dat er verschillen zijn, maar over de oorzaken en gevolgen hiervan weten we nog veel te weinig. We behandelen vrouwen op een manier die het best past bij mannen. We weten veel te weinig van hoe dat bij vrouwen anders zou moeten. Dat is niet acceptabel", vindt minister Schippers.

Uit onderzoek onder driehonderd artsen in opdracht van netwerkorganisatie voor vrouwen Women Inc. blijkt dat negen op de tien artsen het belangrijk vinden dat er in de dagelijkse praktijk meer aandacht komt voor verschillen tussen mannen en vrouwen.

Grote verschillen
Die kunnen erg groot zijn, schrijft het ministerie op zijn website. Zo hebben vrouwen 60% meer kans op bijwerkingen van medicijnen dan mannen. En bij hart en vaatziekten tonen vrouwen andere symptomen dan mannen, waardoor de diagnose soms wordt gemist. Ook hebben vrouwen twee keer zoveel kans op een depressie. De totale zorgkosten voor vrouwen liggen hoger dan voor mannen en ook hebben werkende vrouwen een iets hoger ziekteverzuim.

Door meer kennis te krijgen over gezondheidsverschillen kunnen preventie, diagnostiek en behandelingen beter op de behoefte van vrouwen worden afgestemd.

Kennisagenda
De 12 miljoen die Schippers toezegt wordt geïnvesteerd in de uitvoering van de kennisagenda Gender en Gezondheid. Het bedrag komt bovenop de 3,5 miljoen die zij eerder toezegde voor onderzoek naar depressies en depressiviteit onder jonge vrouwen en tieners.

Bij de bijeenkomst van Women Inc. in Oegstgeest zijn ook koningin Máxima en minister Jet Bussemaker (OCW) aanwezig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden