Twaalf mensen zien droomwens verwezenlijkt

'Het luchtruim verbindt alle volkeren', sprak KLM-oprichter Albert Plesman in de jaren twintig hoopvol. Zijn opvolgers kozen deze uitspraak als motto voor een internationale prijsvraag, ter opluistering van het 75-jarig bestaan van de luchtvaartmaatschappij.

BIJDRAGE: ANITA LOWENHARDT

Mensen uit de hele wereld mochten hun droomwens insturen, mits transport door de lucht cruciaal was bij de verwezenlijking daarvan. Twaalfduizend mensen uit 120 landen bleken zo'n wens te koesteren.

De internationale jury, onder leiding van Ruud Lubbers, moest uit die berg brieven in 25 verschillende talen tien winnaars kiezen, maar besloot twee extra eerste prijzen toe te kennen.

Daarbij werden ook nog 81 tweede prijzen uitgeloofd: een retourticket naar de plek waar hun idee gerealiseerd wordt. De twaalf eerste prijswinnaars krijgen dat ook, maar hun plan wordt bovendien geheel gefinancierd.

Zo gaat een gehandicapte Amerikaanse vrouw met een team van 25 medisch specialisten en tweehonderd rolstoelen naar Ghana om de Ghanese vereniging van lichamelijk gehandicapten te helpen.

Een Nederlandse vrouw gaat in de volgens haar 'sprookjesachtige stad' Istanboel op zoek naar tien schoenpoetsertjes die zin hebben in een weekje Efteling.

In het Amerikaanse Los Angeles zullen medewerkers van een Marokkaanse blindenorganisatie kennis maken met moderne lesmethoden voor blinden.

Een Nederlandse kok die in Moskou werkt, zal enkele Russen die als vrijwilliger voor een groep ouderen koken, in Nederland een kookcursus geven. Tijdens hun afwezigheid verzorgt de KLM de maaltijden voor de oudjes in Moskou.

In Conakry in Guinee gaan 24 vaklieden uit Amerika en Europa een poging doen binnen een week een kliniek uit de grond te stampen, onder leiding van de Amerikaan die dit plan bedacht.

Een PSV-fan gaat in Rio de Janeiro op zoek naar Brazilliaanse kinderen die ooit op straat zwierven, maar nu worden opgeleid tot de nieuwe Eusebio of Ruud Gullit. Zij mogen in Nederland tegen de Eindhovense club spelen.

Een kinderboekenconferentie in Kopenhagen, de stad van Hans Christiaan Andersen, wordt georganiseerd op initiatief van een Japanner. Daar mogen kinderen uit allerlei landen hun lievelingsboek komen laten zien.

In het Thaise Malawi wordt bij een school een citrusplantage aangelegd om daarmee de school aan extra inkomsten te helpen. Het idee is van een Amerikaans gezin dat in Thailand woont.

Om, ter nagedachtenis aan Anne Frank, een brug te slaan tussen verschillende culturen bedacht een Amerikaanse vrouw om 25 meisjes uit verschillende landen, die allen Anne heten, uit te nodigen voor een bijeenkomst in Amsterdam.

Een Nederlandse filmer volgt al enige tijd het leven van zes gezinnen op verschillende plaatsen in de wereld. Zij zullen elkaar voor het eerst ontmoeten in de Zuidafrikaanse Kaapprovincie.

Musici in Kiëv, in de Oekraïne krijgen een week lang les van een Australische dirigent, die daarvoor nog een aantal muziekpedagogen meeneemt.

Tot slot zullen kunstschilders uit Mutare in Zimbabwe in het centrum van Haarlem een brug beschilderen, als prelude op een toekomstige, culturele samenwerking tussen de twee steden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden