Twaalf mensen bezoeken de maan

Zelden zal een uitspraak zoveel mensen koude rillingen hebben bezorgd. ,,Het is een kleine stap voor een mens, maar een grote sprong voor de mensheid'', zegt de Amerikaan Neil Armstrong als hij op 21 juli 1969 als eerste mens voet zet op de maan. De hele wereld ziet hoe Armstrong en zijn collega Edwin 'Buzz' Aldrin op een andere wereld lopen.

De landing van de Eagle op de maan is een zenuwslopende aangelegenheid geweest. Nadat het fragiel ogende, insectachtige gevaarte zich losmaakt van het moederschip met daarin de derde astronaut Michael Collins, wordt een aanvliegroute ingezet die blijkt te eindigen in een vlakte vol grote keien. Armstrong loodst de Eagle op handbediening over het gevaarlijke terrein, en vervolgens over een krater. Met een brandstofvoorraad die toereikend is voor nog maar twintig seconden, zetten de twee hun schip aan de grond. Armstrong: ,,The Eagle has landed''. De vluchtleiders steken sigaren op. Wereldwijd zitten er 528 miljoen mensen voor de buis.

Vervolgens moeten de beide astronauten een druk programma afwerken. Belangrijkste opdracht: het meenemen van maanstenen. Snel schept Armstrong een zakje vol dat hij opbergt in de maanlander. Daarna worden de meegebrachte wetenschappelijke instrumenten geplaatst. En de Amerikaanse vlag niet te vergeten, die wegens afwezigheid van wind op de maan in model wordt gehouden door een metalen spiraal.

Er is meer ceremonieel dat de astronauten moeten afwikkelen. President Nixon belt hen vanuit het Witte Huis, ze onthullen een plaquette op het onderstel van de Eagle dat op de maan achterblijft. Ook laten ze een microchip achter met daarop boodschappen van 73 staatshoofden, onder wie koningin Juliana, en een reeks medailles en insignes van overleden ruimtevaarders. Na tweeënhalf uur keren de astronauten terug in de maanlander. Ze hebben 22 kilo stenen bij zich, een ware schat voor de geologen op aarde.

De astronauten van Apollo-11 worden ongekend enthousiast onthaald. Na drie weken in isolatie (vanwege de - onterecht gebleken - vrees voor besmetting door maanbacteriën) worden de helden in 45 dagen langs 23 landen gevoerd. Drie koningen in twee dagen, dat is het gemiddelde volgens Edwin Aldrin, die geen weerstand zal kunnen bieden aan de overdaad aan drank en vrouwen die op zijn weg komen.

De Apollo-11-missie is de inlossing van een belofte van president Kennedy in mei 1961: nog voor het einde van het decennium landt een Amerikaan op de maan. De druk om de Sovjets in te halen (die de eerste satelliet en de eerste mens hadden gelanceerd) is enorm geweest. Na Apollo-11 wordt het kunststukje nog vijf maal herhaald. Alleen de Apollo-13-missie mislukt.

In totaal lopen er twaalf Amerikanen op de maan. De belangstelling voor de maanreizen zal na Apollo-11 snel afnemen. Aanvankelijk zouden er tenminste tien landingen plaatsvinden, maar de politieke steun daarvoor slinkt zienderogen, onder meer door de enorme kosten van de oorlog in Vietnam. Na Apollo-17 in 1972 worden de maanmissies gestaakt. Het Apollo-project heeft dan zo'n 25 miljard dollar gekost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden