tv

INFORMATIEF

Vroege Vogels heeft vandaag de volgende onderwerpen:

- De zee zit in het voorjaar vaak vol kleine, glibberige bolletjes: ribkwallen (zie foto). Het zijn geen echte kwallen en ze prikken ook niet. In Nederland komt sinds kort een ribkwal voor die hier niet hoort: de Amerikaanse langlobribkwal. Deze hongerige exoot vormt een bedreiging voor de biodiversiteit van de Nederlandse wateren.

- Schrijfster Yvonne Kroonenberg verdiepte zich in opdracht van ’Varkens in nood’ in de levens van vleesvarkens en beschreef die, van kunstmatige inseminatie tot boterhamworst, in het boek ’Alleen de knor wordt niet gebruikt’.

- Onder het motto ’Beleef de lente’ volgen camera’s het wel en wee van broedende vogels de klok rond. De privé-beelden van steenuil, torenvalk, ijsvogel, grote stern, lepelaar, slechtvalk, ooievaar en koolmees zijn te volgen via internet. In ’Vroege Vogels’ een wekelijkse update onder de noemer ’Big Broeder’.

- Als het niet te warm is in het voorjaar, kan het water van sommige plassen diep paars kleuren. ’Vroege Vogels’ staat stil bij de oorzaak van dit merkwaardige verschijnsel, en ontdekt een verband met Karel de Stoute (1433-1477).

- Het gaat goed met de ganzen in Nederland. Te goed, volgens sommigen.

Om ganzenoverlast te bestrijden worden omstreden methodes gehanteerd: van afschieten tot vergassen. Maar er is een alternatieve vorm van geboortebeperking: eieren oliën (19.20 uur, Nederland 2).

DOCUMENTAIRES

Rail Away Documentaire-serie over markante spoorlijnen overal ter wereld. Vandaag een kennismaking met het relatief onbekende binnenland van Portugal, bij de plaats Covilha in de Serra Estrella. Vandaar gaat de reis zuidwaarts langs vele oude dorpen. Het eind van de treinreis is de Portugese hoofdstad Lissabon (19.50 uur, Nederland 2).

PRAATSHOWS

Soeterbeeck Luitenant-kolonel Ine Voorham, directeur van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg, stelde een boek samen over de karaktervolle vrouw Alida Bosshardt, beter bekend als majoor Bosshardt, gezien en beschreven door Nederlanders zoals Paul de Leeuw en Erica Terpstra. Wat betekende de majoor voor Ine Voorham zelf? (17.05 uur, Nederland 2).

Pauw & Witteman ontvangen Auke Kok en Dido Michielsen. Zij brachten met hun twee geadopteerde dochters een bezoek aan hun geboorteland, China. Deze ervaring legden zij vast in een boek dat binnenkort uitkomt getiteld ’Lisa en Lin, vijf weken terug in China’ (23.00 uur, Nederland 1).

REALITY

Man bijt hond Het kermisseizoen is weer van start gegaan. Kermisliefhebbers struinen de kermissen af op zoek naar de leukste, spectaculairste en nieuwste attracties. Maikel van Hoof (29) hoeft nooit na te denken welke attractie hij als eerste verovert: de ’Turbo Polyp’. Niet zomaar elke ’Turbo Polyp’, alleen de enige echte ’Turbo Polyp’ van Hans van Tol uit Weert. Vandaag bezoekt hij, samen met NCRV’s Man bijt hond, zijn favoriete attractie (18.50 uur, Nederland 2).

Spy Laatste aflevering van deze realityserie. De overgebleven drie kandidaten hebben het eerste deel van hun laatste missie voltooid. Het tweede deel vraagt van hen alle vaardigheden toe te passen die ze nodig hebben in een vijandige, onbekende omgeving (23.30 uur, Nederland 3).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden