tv

ACTUALITEITEN

Eénvandaag

Op 4 juni 1989 werd een vreedzaam protest van een miljoen studenten op het Plein van de Hemelse Vrede bloedig neergeslagen. Honderden studenten en burgers kwamen om toen het leger het vuur opende op ongewapende demonstranten. Twintig jaar later blikken twee studentenleiders terug op de bloedige dagen van toen en het opkomende China van nu (18.15 uur, Nederland 1).

Europa Kiest

Aan de vooravond van de Europese verkiezingen zendt de NOS twee lijsttrekkersdebatten uit. Eerst is het de beurt aan de Europese lijsttrekkers van zes kleine deelnemende Nederlandse partijen, later op de avond gaan zes Europese lijsttrekkers van grote(re) partijen met elkaar in debat. Dat gebeurt in twee afzonderlijke debatten vanuit het Stadhuis in Den Haag in aanwezigheid van publiek.

In het lijsttrekkersdebat deel 1, gepresenteerd door Dominique van der Heyde, is het de beurt aan zes kleine(re) partijen. Het gaat om D66, CU/SGP, Partij voor de Dieren, Libertas, LibDem en Solidara. De deelnemers aan het lijsttrekkersdebat deel 2, gepresenteerd door Ferry Mingelen, zijn CDA, PvdA, VVD, PVV, SP en GroenLinks. In beide debatten komen in ieder geval twee belangrijke Europese thema’s aan bod: Europa en de economische crisis en de macht van Europa versus de macht van de individuele lidstaten, daarnaast komen ook andere actuele onderwerpen ter sprake (18.56- 19.55 uur; (20.51-21.52 uur, Nederland 2).

Dalai lama in Nova College tour

Minister-president Balkenende ontvangt hem niet, maar bij Nova College Tour is de dalai lama van harte welkom. Vanavond interviewen studenten uit het hele land, ook van Chinese afkomst, de spiritueel leider van Tibet, samen met presentator Twan Huys. Bij de opname is meer publiek aanwezig dan ooit. Op verzoek van de dalai lama is de capaciteit van de zaal vergroot. Meer dan driehonderd studenten vuren hun vragen op hem af (20.25 uur, Nederland 3).

REALITY

Tribe Avonturier Bruce Parry heeft drie maanden door de Omo Vallei in Ethiopië getrokken. De Omo Vallei is een dorre en afgelegen riviervallei bevolkt door een aantal stammen die tot de merkwaardigste ter wereld behoren. Ondanks hun geïsoleerde bestaan zijn velen van hen, vaak gewapend met kalasjnikovs, kleurrijk versierd. Maar de wapens dienen helaas niet als decoratie, want de stammen van de Omo Vallei zijn voortdurend in oorlog met elkaar.

In de eerste aflevering maakt Bruce kennis met de Nyangatom stam. Met bijna alle volkeren in de regio zijn ze constant in conflict en in bloedige strijd verwikkeld. De Nyangatom hebben geen al te beste reputatie. Ze worden erg gevreesd, omdat ze makkelijk aan wapens kunnen geraken en andere gebieden binnenvallen voor vee, water en territorium (21.35 uur, Nederland 3).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden