tv

De documentaire-serie Country USA vertelt de geschiedenis van de countrymuziek in de Verenigde Staten. Het genre kent zijn oorsprong in de afgelegen streken van Tennessee, Kentucky en West Virginia. In het eerste deel (de overige drie delen worden woensdag tot en met vrijdag uitgezonden) gaat van de eerste muziekopnames van The Carter Family in 1927, die wel de uitvinders van de moderne countrymuziek worden genoemd, tot aan de doorbraak van de blue grass in de jaren veertig. Countrysterren Emmilou Harris, Alison Krauss, Gillian Welch, Ralph Stanley, Willie Nelson en Vince Gill vertellen over hun liefde voor het genre en kijken terug in de tijd (10.00 uur, Nederland 1).

Andere Tijden gaat terug naar concentratiekamp Westerbork, 21 december 1942. Daar vierden topfunctionarissen van het nazi-regime in Nederland het Joelfeest, het van oorsprong Germaanse feest dat in het teken van de zonnewende staat en in nazi-Duitsland het christelijke kerstfeest verving. Er zijn nog een paar overlevenden die zich die bizarre feestavond vol exclusief eten, veel drank en bediening door kampbewoners herinneren, omdat ze in de keuken werkten, of zich vergaapten aan de glimmende auto's. Uit Westerbork zijn tussen juli 1942 en september 1944 ruim honderdduizend joodse Nederlanders gedeporteerd naar de vernietigingskampen, van wie er slechts enkele duizenden zijn teruggekeerd (20.50 uur, Nederland 3).

PRAATSHOWS

In het Elfde Uur praat Andries Knevel met vijf bekende Nederlanders over Kerst: Henny Huisman, Lenette van Dongen, Marijke Helwegen, Wilma Veen en Arie Boomsma vertellen hoe zij de kerstdagen beleven (22.25 uur, Nederland 1).

AMUSEMENT

In de elfde editie van de Nationale Nieuwsquiz strijden bekende Nederlanders in een terugblik op 2005 om de titel nationale nieuwskenner. Deelnemers zijn onder anderen: Arjan Erkel, Geert Dales, Frank de Grave, Huub Stapel, Annette Nijs, Ernst Daniël Smid, René Appel en Doekle Terpstra. Een greep uit de onderwerpen: het Nederlandse 'nee' tegen de Europese grondwet, de komst van Talpa, de loslopende poema op de Veluwe en het goud voor turner Youri van Gelder. Juryvoorzitter is dit jaar Paul Rosenmöller, die in 1995 winnaar van de nieuwsquiz was (21.05 uur, Nederland 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden