tv

Nationale Herdenking De NOS doet rechtstreeks verslag van de herdenkingsbijeenkomst in de Amsterdamse Nieuwe Kerk en de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam, georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Naast deze traditionele plechtigheden besteedt de NOS op televisie aandacht aan de dodenherdenking in Meppel. Centraal staan de lotgevallen van de joodse bevolking tijdens de bezetting van Meppel. Hierover is ook een korte documentaire gemaakt (18.46 uur, Nederland 2).

Netwerk De Amstelveense huisarts Arie de Froe gebruikte Hitlers rassenleer om honderden joden te redden. Hij mat de schedels en neuzen van joden op en bewees dat zij volgens de nazi-theorie niet tot het joodse ras behoorden. Overlevenden en hun familie ijveren nu voor erkenning van De Froe's verzetsdaden (20.50 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRES

In het vuur van de bevrijding Deze documentaire concentreert zich op de ervaringen van de burgerbevolking in de periode van september 1944 tot mei 1945. In deze benauwde en onoverzichtelijke periode waren de zuidelijke provincies deels bevrijd en verkeerden ze deels in een oorlogstoestand, afgesneden van de rest van Nederland (17.00 uur, Nederland 2).

VPRO's Import: Why We Fight Commentaar op de huidige obsessie van de Amerikaanse elite met militaire macht. Over hoe de Amerikaanse oorlogsmachine er uit ziet en hoe een sterke militaire macht zich verhoudt tot de Amerikaanse democratie en welke invloed zij daarop uitoefent (23.50 uur, Nederland 3).

PRAATSHOWS

In Pauls Punt! maakt Paul de Leeuw op deze vierde mei een herdenkingsuitzending. Hij praat met Ute Scheub (de dochter van een Duitse SS-er), met Arthur Umbgrove (wiens grootvader een spion was in de Tweede Wereldoorlog), met militair historicus Christ Klep en met een 84-jarige oorlogsveteraan die aan de frontlinies heeft gevochten (22.55 uur, Nederland 3).

INFORMATIEF

Man bijt hond Herman Riewald uit Doesburg bewaart de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in zijn eigen oorlogsmuseum. Al vanaf zijn elfde spaart hij spullen uit die periode. Het bijzonderste voorwerp is een pak uit een concentratiekamp. Opdat het allemaal niet vergeten wordt, draagt Herman zijn kennis over aan nieuwe generaties (19.00 uur, Nederland 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden