tv

ACTUALITEITEN

Netwerk besteedt aandacht aan het fenomeen papadag. Volgens onderzoek van de FNV wil zes op de tien van de werkende vaders meer tijd met z’n kinderen doorbrengen, slechts 11 procent voegt de daad bij het woord en zorgt één dag in de week voor zijn nageslacht. Hoe komt dat? Waarom willen ook jonge vaders carrière en kinderen maar mondjesmaat combineren en laten zij de zorg vooral over aan de moeders?

Daarnaast een reportage over de met uitsterven bedreigde berberaap, waarvan er naar schatting nog 2500 leven in het Marokkaanse Midden-Atlasgebergte (20.25 uur, Nederland 2).

INFORMATIEF

Wij zijn de geschiedenis De Elfstedentocht is een typisch Hollandse schaatstocht. Jarenlang mochten alleen mannen met de wedstrijd meedoen. In 1985 werd het wedstrijdreglement aangepast en mochten vrouwen voor het eerst officieel meedoen. Een handjevol vrouwen meldde zich aan. Lenie van der Hoorn was de eerste vrouw die over de eindstreep schaatste, zij kwam driekwartier na winnaar Evert van Benthem aan, een hele prestatie. Maar tot een officiële huldiging kwam het nooit. En aan de prijs die ze kreeg zat een luchtje (19.20 uur, Nederland 2).

DOCUMENTAIRES

VPRO’s Import: Sex Positive Portret van Richard Berkowitz, een vooruitstrevende gay in de sm-wereld, die in de jaren tachtig actief werd als Aidsactivist en die nooit de waardering kreeg die hij verdiende voor zijn bijdragen aan de totstandkoming van het concept ’safe-sex’. Berkowitz maakte van dichtbij het uitbreken mee van een epidemische ziekte in de homowereld en ver voordat deze ziekte de naam aids kreeg, maakte Berkowitz zich al sterk voor safe-sex voor homo’s én hetero’s.

Ook de bekende virusspecialist Dr. Joseph Sonnabend was ervan overtuigd dat Aids meer was dan alleen een nieuw virus. Gesterkt door de theorie van Dr. Joseph Sonnabend zette Berkowitz zich samen met activist en muzikant Michael Callen in voor veilige seks om zo levens te redden. Inmiddels zijn veel van zijn vrienden dood, hij heeft geen geld en aan waardering voor zijn werk ontbreekt het nog steeds. Over seks, dood en verraad en safe-sex in een nieuwe context (00.10 uur, Nederland 2).

CULTUUR

Paul Haenen is vanavond te gast in Opium, het kunst- en cultuurprogramma van de Avro op televisie. Presentator Cornald Maas praat met hem over zijn Oudejaarsvoorstelling die vanaf 9 december in Amsterdam speelt, en de rol van zijn typetjes Margreet Dolman en dominee Gremdaat. Verder: ’De Notenkraker’ zou men langzamerhand de Matthüus Passion van de dans mogen noemen. Ieder jaar, tegen kerst, wordt dit klassieke ballet door vele dans- en balletgezelschappen uitgevoerd. Choreograaf Ed Wubbe is artistiek leider van Het Scapino Ballet. Dit dansgezelschap komt, na een pauze van 17 jaar, met een nieuwe versie van dit klassieke ballet. Cornald Maas en Ed Wubbe proberen de magie van De Notenkraker te achterhalen (21.30 uur, Nederland 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden