tv

ACTUALITEITEN

Naar aanleiding van de steekpartij in de crèche Fabeltjesland in Sint-Gillis in België, afgelopen vrijdag, waarbij twee baby’s en een vrouw om het leven kwamen, zendt Koppen XL een reportage uit over de nasleep van het drama in het Duitse Erfurt zeven jaar geleden. Toen schoot een ex-leerling zestien mensen neer in zijn school. De reportage brengt het verwerkingsproces van de slachtoffers en nabestaanden in beeld (21.30 uur, België 1).

PRAATSHOWS

In Soeterbeeck D66-Kamerlid Boris van der Ham over het belang van het verbod op smalende godslastering. De Tweede Kamer besloot hiertoe vorige week. Minister Hirsch Ballin wil de bescherming van gelovigen tegen aanvallen op hun geloof via een ander wetsartikel verruimen, maar onduidelijk is of een meerderheid in de Tweede Kamer daarmee zal instemmen. Aan de vooravond van de verkiezing van een nieuwe dichter des vaderlands, wordt in Soeterbeeck gesproken over de waarde van christelijke poëzie Gast is dominee Abeltje Hoogenkamp, samensteller van de bundel ’Symbolen worden tot cimbalen’, een bloemlezing van 100 gedichten over geloof (17.05 uur, Nederland 2).

NATUUR

In Rail Away, een documentaireserie over markante spoorlijnen, gaat de treinreis over het Noordereiland in Nieuw-Zeeland. Met de Geyserland Express wordt een tocht naar het binnenland afgelegd. Zoals de naam van de trein al doet vermoeden zijn er verschillende geisers en vulkanen langs de route te zien (19.50 uur, Nederland 2).

DOCUMENTAIRES

De Amerikaanse geschiedenis: Wat is een Amerikaan? (laatste deel)

Het Amerikaanse immigratiebeleid heeft zich niet eenduidig ontwikkeld. In een land waar aanvankelijk iedereen welkom was, lijkt er nu sprake te zijn van fel verzet tegen elke nieuwe immigratiegolf.

Immigratie is in Amerika altijd een omstreden kwestie geweest. Wie zichzelf wel en wie zichzelf niet een Amerikaan kan noemen stond ook tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen ter discussie. De eerste pioniers waren zelf immigranten, maar zij zagen Amerika als een wit en protestant land. John F. Kennedy noemde Amerika in 1964 een natie van immigranten en Simon Schama stelt dat het presidentschap van Barak Obama laat zien dat Amerika een multi-etnische natie is (23.25 uur, Nederland 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden