tv

INFORMATIEF

Hart en Ziel ’Ik begrijp mijn kind niet meer’. Dat is een veelgehoorde wanhoopskreet van ouders van pubers. Waarom zijn pubers zo vaak onhandelbaar; nemen ze ondoordachte risico’s en slapen ze per definitie te lang uit?

Eveline Crone is ontwikkelingspsycholoog. Zij doet onderzoek naar het puberbrein. Volgens haar is bij pubers het emotionele deel van het brein sterker ontwikkeld dan het gedeelte dat de planning coördineert. Crone schreef vorig jaar het boek ’Het puberende brein’. Daarin beschrijft zij wat er de laatste jaren is ontdekt over de hersenen van adolescenten (19.25 uur, Nederland 2).

DOCUMENTAIRES

Holland Doc: Als we het zouden weten Documentaire van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster over de ethische dilemma’s en de verborgen emoties op de afdeling neonatologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De documentaire laat van zeer nabij zien hoe neonatologen en kinderartsen met grote betrokkenheid en toewijding doodzieke pasgeborenen behandelen. Een filmisch essay over de passie en medemenselijkheid die nodig is om te genezen en die soms ook nodig is om de dood van een ziek kind te bespoedigen. Om iets te kunnen begrijpen van wat deze artsen beweegt, werden zij maandenlang met de camera dicht op de huid gezeten. De film volgt ze bij hun werk in een omgeving die aan een ruimteschip doet denken (22.50 uur, Nederland 2).

CULTUUR

In de vierde aflevering van Nationale Landschappen staat het Rivierengebied centraal. Dit gebied ligt midden in Nederland ingeklemd tussen de Utrechtse Heuvelrug, de A15 en de A50. Het wordt doorsneden door waterwegen als de Kromme Rijn, de Linge, de Langbroekerwetering en de Nederrijn (19.55 uur, Nederland 2).

REALITY

Bestemming Bereikt Linda is in Israël op weg naar een voor haar bijzondere plaats. Het land heeft voor haar een speciale betekenis, net zoals voor haar moeder, die zeven jaar geleden is overleden. Na jaren van rouw wil Linda met het bezoek het hoofdstuk afsluiten.

Op het vliegveld van Barcelona raakt John Williams met de Nederlandse Hans en Ellie aan de praat. Zij zijn op weg naar de haven om daar een juweel van een boot aan te schaffen (20.30 uur, RTL 4).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden