tv

ACTUALITEITEN

EénVandaag Een overbelichte ziekenhuisfoto: het is voor ouders soms het enige tastbare bewijs dat ze een kindje hebben. Een kind dat tijdens of na de geboorte is overleden. Uitgebreid foto’s nemen doe je vaak niet op dat moment. En áls ouders al foto’s maken, leidt het maar zelden tot een beeld dat kan bijdragen aan een goede rouwverwerking en een dierbare herinnering. Fotografen Ed en Rian van Schaik vonden dat het ook anders kon. Sinds kort zijn ze de drijvende kracht achter ’Make a Memory’, een stichting die belangeloos en op eigen kosten doodsportretten maakt van overleden kinderen. Ze blijken in een enorme behoefte te voorzien.

Verder: De Zuid Afrikaan Frederik Willem de Klerk staat bekend als de man die de Apartheid afschaft en Nelson Mandela vrijlaat uit de gevangenis. Het is de man die op het keerpunt heeft gestaan van de moderne Zuid Afrikaanse geschiedenis, waarvoor hij de Nobelprijs voor de Vrede heeft ontvangen. Afgelopen weekend was hij even in Nederland. ’EénVandaag’ sprak hem op de Amerikaanse Webster Universiteit in Leiden, die in Nederland 25 jaar bestaat (18.15 uur, Nederland 1).

DOCUMENTAIRES

Het Blauwe Goud is een NCRV-serie van Marcel Quartel over de wereldwijde waterproblematiek. Onderdeel in elke aflevering is een exclusief gesprek met Prins Willem-Alexander, voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties.

In deze aflevering gaat Het Blauwe Goud over sanitatie, goede hygiëne en gezondheid. Een Nederlander heeft in India een mobiel waterzuiveringapparaat ontwikkeld. Het wordt geplaatst in sloppenwijken waar voor miljoenen mensen nauwelijks schoon water en hygiëne beschikbaar is.

In Sri Lanka staat zo’n waterzuiveringapparaat bij een groot weeshuis. Zo is er op eenvoudige manier schoon water en worden veel ziektes voorkomen. Maar de mobiele zuiveraar kan ook worden ingezet bij acute natuurrampen.

In deze aflevering is er ook aandacht voor een waterproject van AMREF/Flying Doctors onder de Masai-bevolking in Kenia. Deze nomaden zijn voor zichzelf en hun vee erg afhankelijk van water. Het land heeft de laatste jaren een lange periode van droogte gehad (19.55 uur, Nederland 2).

REALITY

De 100: Singles In Nederland wonen zo’n 2,5 miljoen alleenstaande mannen en vrouwen. In NCRV’s ’De 100: Singles’ leren we een aantal van deze mensen kennen. Vijftig mannen en vijftig vrouwen die op pad gaan om hun prins of prinses op het witte paard tegen te komen. Is het leven van de single echt zo spannend en sexy als veel series ons laten geloven? In deze aflevering volgt Caroline Tensen een aantal bijzondere mensen. De 45-jarige Safa emigreerde 19 jaar geleden vanuit Iran naar Nederland. Hij beheert en implementeert Management bedrijfssystemen op internationaal niveau. Safa kampte jaren met bindingsangst, maar is nu hard op zoek naar zijn droomvrouw. Op feesten spreekt hij continu en zonder enige terughoudendheid vrouwen aan, al krijgt hij telkens nul op het rekest.

En de 76-jarige weduwnaar Dick, oud-wethouder uit Maarn is, na twee jaar alleen te zijn geweest weer vreselijk verliefd. Caroline Tensen gaat bij Dick langs en maakt kennis met de vrouw die zijn hart op hol doet slaan (21.30 uur, Nederland 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden