TVM: nog even geen Frankrijk/Wielrennen

OUDENHOORN - Een hechte vriendenclub die alleen maar sterker is geworden. Dat was gisteren de boodschap bij de presentatie van de TVM/Farm Frites-wielerploeg. Het nieuwe tenue, de nieuwe ploegleider en de zelfverzekerde houding moeten het drama van de Tour doen vergeten.

Er mag dan veel gebeurd zijn met de wielerploeg van TVM/Farm Frites deze zomer, maar op het eerste gezicht lijkt het allemaal weinig gevolgen te hebben gehad. De hoofdsponsors bleven de ploeg steunen, van de renners die de solide kern vormden (onder andere Blijlevens, Oetsjakov, Van Petegem, Knaven) is er niemand vertrokken en ook in het begeleidingsteam zijn er nauwelijks mutaties. “Een hechte vriendenclub die heeft bewezen te kunnen doorbijten als het tegenzit. Dat is de kern van wielrennen”, klonk het van de kant van de sponsors.

De rust is voorlopig weergekeerd in de ploeg die op 30 juli voortijdig uit de Tour stapte uit onvrede met de werkwijze van de Franse justitie. Ploegleider Cees Priem, arts Andreï Michailov en verzorger Jan Moors werden in staat van beschuldiging gesteld, zaten een tijd vast en mochten pas na maanden Frankrijk verlaten. Ook de renners ontkwamen niet aan de handen van justitie. Zij werden ondervraagd en aan uitvoerige dopingcontroles onderworpen. Dit alles naar aanleiding van de vondst van 104 Epo-ampullen in de auto van Michailov in maart vorig jaar.

Bij de feestelijke presentatie bleek de belangrijkste verandering, naast het nieuwe grijs/witte tenue, de komst van ploegleider Steven Rooks. Na een uitstapje naar de commentaarstoel van de NOS is hij actief terug in de wielersport. Rooks moet de functie delen met de eerdere assistent-ploegleider Hendrik Redant.

Cees Priem, die pas een kleine twee maanden geleden een einde kon maken aan zijn verplichtingen bij justitie in Reims, neemt dit jaar iets meer afstand van de renners en heeft de rol van teammanager op zich genomen.

Priem is blij dat hij er weer staat met zijn ploeg. “Ik heb er nooit echt aan getwijfeld, maar als je merkt dat al die jongens blijven, dan doet dat je toch wel wat. Er is toch veel gebeurd. Ik neem een lichtere taak op me, maar het is niet zo dat ik me terugtrek.”

Aan het medische team is arts Jan Hoogsteen toegevoegd. Hij zal de extra medische controles uit gaan voeren die de ploeg zichzelf heeft opgelegd. Daarnaast zijn er 'huisregels' opgesteld waaraan iedereen die iets met de ploeg te maken heeft zich zal moeten houden. “Er was grote behoefte aan duidelijkheid. Er staat bijvoorbeeld iets in over wat je moet doen als je tijdens een koers gasten wilt ontvangen op je hotelkamer”, aldus Priem.

Tussen de twintig renners van TVM/Farm Frites zijn sinds vorig seizoen slechts drie nieuwe gezichten te ontdekken; Martin van Steen, de Italiaan Davide Casarotto en de Duitser Andreas Klier.

Renners en begeleidingsteam lieten er gisteren geen twijfel over bestaan: alhoewel de dopingaffaire nog steeds geen gesloten boek is, wordt er vanaf nu alleen nog maar vooruit gekeken. Jeroen Blijlevens, voor wie 1998 ondanks alles op het sportieve vlak het beste jaar uit zijn carrière was, kon de pers weer met een brede glimlach te woord staan. “Ik heb mijn vizier gericht op het nieuwe seizoen. Toch is het dit jaar anders, we zijn extra gemotiveerd. De ploeg is hechter geworden.”

De ploeg reist vandaag af naar Maleisië en begint daarna aan de Ronde van Mallorca. Het reisschema is vrijwel gelijk aan dat van vorig jaar, met als enige verschil dat er tot Parijs - Roubaix op 11 april, geen wedstrijden in Frankrijk op het programma staan. “We willen eerst duidelijkheid”, aldus Cees Priem. “Er zijn brieven uitgegaan naar de internationale wielrenunie (UCI) en we wachten op een reactie. Voorzitter Hein Verbruggen heeft ons beloofd dat we iets horen vóór de start van de klassiekers.”

Blijlevens wil ook dit jaar weer pieken tijdens de Tour de France. “Natuurlijk wil ik toch weer rijden in Frankrijk, maar ik wil wel graag vantevoren weten welke aspirine ik mee mag nemen uit de supermarkt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden