TVM-baas Bos smijt weer met modder naar bond

De presentatie van de TVM-schaatsploeg was niet alleen bedoeld om de ambities voor de komende Spelen van Turijn onder de aandacht te brengen. Het was ook de aanzet tot wéér een rel achter de schermen.

door John Graat

In het Posthuis-theater van Heerenveen was de voorstelling van het grootste merkenteam van Nederland een gelikte goed-nieuws-show. Beorn Nijenhuis heeft zijn contract met TVM verlengd tot 2008. Coach Gerard Kemkers blijft ook tot dat jaar aan de ploeg verbonden. Kemkers was van plan te stoppen, om privé-redenen, en stond in de belangstelling van de KNSB als opvolger van Ab Krook, maar zal bij TVM na de komende olympische winter verder gaan als technisch directeur. TVM heeft de intentie om volgend jaar een extra coach aan te trekken.

Het venijn kwam gisteren echter van algemeen directeur Arjen Bos van TVM. Hij greep de bijeenkomst aan om weer eens ouderwets uit te halen naar de schaatsbond. De KNSB is volgens Bos afspraken met de commerciële teams niet nagekomen. Voor aanvang van dit seizoen had er een nieuwe overeenkomst moeten liggen voor de periode 2006-2010 voor onder meer de reclame-uitingen en verdeling van tribunekaartjes. Nu dreigt weer een conflict tijdens het seizoen. Dat begint op 31 oktober in Heerenveen met kwalificatiewedstrijden voor de World Cup.

Bos startte het moddergooien met de opmerking dat hij niet alleen twijfelt aan 'de slagvaardigheid van een aantal lieden binnen het KNSB-bestuur', maar ook aan hun 'intellectuele vermogen om professionele schaatsers te kunnen volgen'. ,,Ze koesteren daar nog steeds de oude tijden.“

Telfort, sponsor van het team van Ingrid Paul, deelt de kritiek van TVM. Het bedrijf heeft de intentie om door te gaan tot 2008, maar wacht op concrete afspraken. Postcodeloterij stopt na dit seizoen. Eerder haakte DSB af, omdat het zich door het bondsbeleid belemmerd voelde.

Twee jaar geleden dreigden de schaatsers nog collectief met een boycot, omdat ze de halsstarrige houding van de KNSB beu waren. Destijds werd een akkoord tot en met 2006 gesloten, waarbij beide partijen water bij de wijn deden. In september hadden er nieuwe afspraken moeten liggen, maar tot dusver is het 'stil gebleven vanuit Hoogland', zei Bos. Hij zat deze zomer nog aan tafel met KNSB-voorzitter Jacob Reitsma en directeur Arie Kauffman. ,,Het zou voor de winter uit de lucht zijn. Maar we moeten de bond weer wakker schudden.“

De afwachtende houding van de KNSB heeft te maken met de onzekerheid over de eigen bondssponsors. Aegon en Deloitte & Touche hebben hun contracten nog niet verlengd. Die bedrijven zouden pittige eisen over meer professionalisering en een betere marketing bij de KNSB hebben neergelegd. Zolang de bond daarover geen zekerheid heeft, kan ze geen afspraken maken met de merkenteams.

,,Maar speel dat spel vóór de schermen en niet erachter. Het blijft allemaal in de coulissen hangen“, meende Bos, die voor in totaal elf schaatsers jaarlijks drie miljoen euro ter beschikking stelt. ,,Ze zouden blij moeten zijn met een sponsor als TVM. Wij hebben de drie grootste talenten van Nederland tot 2008 vastliggen, gaan door tot 2010, wij hebben een lange-termijnvisie.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden