tv zondag

ACTUALITEITEN

INFORMATIEF

Focus: Maan te koop Veertig jaar geleden, op 21 juli 1969 (in VS dag eerder), wandelde Neil Armstrong als eerste mens op de maan. Nu proberen wetenschappers en commerciële bedrijven de maan opnieuw te ontginnen. Maar wat valt er te winnen? Deze BBC-documentaire laat zien dat hierover verschillend wordt gedacht. Wetenschappers pur sang hopen op nieuwe ontdekkingen. Meer commercieel ingestelde wetenschappers hopen op een lucratieve winning van Helium-3. Dit isotoop van helium, dat op de aarde vrij zeldzaam is, zou een ideale brandstof voor kernfusie zijn (19.15 uur, Nederland 2).

DOCUMENTAIRES

De Weg naar Mekka De Vlaamse filosoof en tv-maker Jan Leyers wil weten hoe het nu echt zit met de moslimwereld. Leyers reist van Corboda, ooit de hoofdstad van het bloeiende en uitgestrekte islamitische rijk ’Al Andalus’ naar Mekka. Zijn tocht voert hem langs Fez, Algiers, Libië, Cairo, Jeruzalem, Damascus en Istanbul. In Damascus bezoekt Leyers de Omajaden-Moskee en maakt hij kennis met de meest gematigde denkers binnen de islamitische wereld. In de speelgoedwinkels is Fulla, de Arabische Barbie, razend populair. ’De weg naar Mekka’ leidt verder naar Libanon. In de Bekaavallei stuit Leyers op een Palestijns vluchtelingenkamp. In Beiroet proberen inwoners van de pas gebombardeerde wijken zo goed en zo kwaad als het gaat te overleven. Alleen Hezbollah steunt hen. In de Onze Lieve Vrouw kerk van Libanon delen Christenen en Sjiïtische moslims vreedzaam een mis en bidden samen voor de vrede (20.55 uur, Nederland 2).

Zembla filmde in Gaza de verwoestingen van de oorlog en zag dat de anjers van een door Nederland betaald bloemenproject worden gevoerd aan de schapen. Door de blokkade kan niks Gaza in of uit. De bevolking leeft in armoede en scholen en ziekenhuizen zijn vernield. De internationale gemeenschap beloofde 3,5 miljard euro aan de Palestijnen. In ZEMBLA de vraag of al die hulp aan de Palestijnen wel helpt: houdt het niet juist hun erbarmelijke situatie in stand? (21.40 uur, Nederland 2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden