tv zaterdag

D O C U M E N T A I R E S

Vlucht 884 Als een Turkse moslim in Oostenrijk sterft, beschikken de nabestaanden over twee mogelijkheden. Of ze laten de overledene op de islamitische afdeling van een christelijke of algemene begraafplaats ter aarde bestellen, of ze laten het lijk transporteren naar Turkije om de begrafenis aldaar plaats te laten vinden. Meestal kiezen ze voor het laatste waardoor er jaarlijks alleen al vanuit Oostenrijk honderden lijken als vracht richting Turkije worden gevlogen. Dit transport gaat veelal voorbij aan het oog van de miljoenen toeristen die Turkije ook jaarlijks bezoeken. Deze documentaire schetst een beeld van dit fenomeen en gaat in op de vraag waarom mensen die het grootste deel van hun leven in West-Europa hebben doorgebracht in hun vaderland willen worden begraven (15.10 uur, Nederland 1).

Dierenpark Texel Deel twee van een tweeluik. Een impressie van dit eiland waar veel dieren en natuurschoon te vinden is. Vogelkenner Nico de Haan komt naar het eiland en geeft presentator Henk Lommers allerlei informatie over de vele honderden vogelsoorten die hier voorkomen. Ook wordt Nico de Haan zelf rondgeleid op Ecomare en ziet hoe hier niet alleen zeehonden, maar ook vogels worden opgevangen. Bioloog Wybren Landman vertelt over allerlei kleine, maar nuttige beestjes als mieren, torren, vlinders, rupsen en bijen (17.30 uur, Nederland 1).

I N F O R M A T I E F

Theater van het Sentiment Nostalgisch programma waarin een bijzondere dag uit het verleden opnieuw tot leven komt. Deze keer: 5 mei 1971. Herman van Veen en Erik van der Wurff staan voor het eerst van hun leven in Carré. Heinz Stuy keept met Ajax een bijzondere bekerfinale. Presentatie: Karin de Groot (19.05 uur, Nederland 1).

C U L T U U R

In Meesterlijke streken staat Claude Monet (1840-1926) centraal. Claude Monet wordt wel de leider van het impressionisme genoemd. Zijn leven lang bleef hij trouw aan de idealen van deze beweging, die z’n naam had ontleend aan het schilderij Impression: Sunrise van Monet uit 1873. Claude Monet werd geboren in Le Havre, studeerde in Parijs, en trok zich tijdens de Frans-Duitse Oorlog van 1870 terug in Londen. Hij werkte samen met Jongkind en met Pissarro, en vormde met Renoir, Sisley en Bazille de kern van de impressionisten (16.05 uur, Nederland 1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden