tv vooraf / Kiezen voor een kinderleven of de traditie laten voortleven?

Netwerk

20.25 uur, Nederland 2

We zijn zuinig op het oerwoud, de zeldzame diersoorten en laatste inheemse volken. We hebben geleerd om de oorspronkelijke bewoners van de Amazone met rust te laten. Maar wat als nieuwe indianenstammen worden ontdekt die er ’onmenselijke’ gewoonten op na houden? Indianen die bijvoorbeeld gehandicapte kinderen levend begraven omdat er een boze geest in zou zitten.

Hoofdrolspeler in de ’Netwerk’-reportage is Márcia Suzuki, werkzaam voor de internationale zendingsorganisatie Jeugd met een Opdracht. Ze geldt als een van de meest omstreden evangelisten in Brazilië. Haar missie is pasgeboren indianenkinderen van een wisse dood redden door ze uit de stam te halen, ze naar de stad te brengen voor een behandeling aan hun handicap in een ziekenhuis.

De Braziliaanse overheid is woedend op Suzuki en wil de zendelinge voorgoed verbannen uit de Amazone. Ze zou ziekten verspreiden, culturen vernietigen en een kidnapper zijn. „Door een leven te redden, zetten ze de levens van de hele stam op het spel. Ik ben niet wreed, maar ik behoud liever de hele stam dan één baby”, zegt Michel Blanco, woordvoerder van de Braziliaanse overheid. Ook zouden de zendelingen illegaal evangeliseren. Blanco: „Het is verboden. Ze handelen in strijd met de wet. Een indiaan heeft geen Bijbel of God nodig.”

’Netwerk’ ging met Márcia Suzuki naar inheemse volken in de Amazone en sprak met moeders van wie een gehandicapt kind levend is begraven. Moeders die hun eigen kind doden, omdat de traditie dat voorschrijft. Tradities die overgeleverd worden van generatie op generatie, aangemoedigd door de medicijnman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden