TV-voetbal voor de prijs van 408 biertjes

Hoe lang nog zal Jos Staatsen volhouden dat het profvoetbal met het Sportkanaal aan 'een megadeal' is geholpen? Wanneer worden na Feyenoord en Ajax ook de andere betaald voetbal organisaties wakker? Welke kleinere clubs durven het spoor te volgen van Cambuur en Dordrecht '90 ? - de clubs die op 10 februari nog niet bij de les waren, maar op 22 februari intussen de moed hadden het Sportkanaal als een ondoordacht monstrum vol onzekerheden van de hand te wijzen?

De vier tegenstemmers hadden op 22 februari geen directe invloed meer. Via de mentaliteit die men wel bij de leiders van een bananenrepubliek aantreft, hield het sectiebestuur de vergadering voor dat het fiat van het 'informeel voorzittersoverleg' onomkeerbaar was. 'Contractbreuk kan ik u niet aanraden', dreigde Staatsen. Toen de min of meer verbijsterde Frans Derks opmerkte dat aanvankelijk toch slechts over een intentieverklaring was gestemd, kreeg hij meteen een lesje in modern management. Een 'letter of intent' is veel meer. Dat is een contract! Logisch dus dat Endemol c.s. vijf minuten na de vergadering op 10 februari de intentie-krabbels op papier wilden hebben. Vanaf dat moment spraken Jos Staatsen en Ruud Hendriks dag in, dag uit over 'definitieve contracten'. Het zaakje moest de 22ste alleen nog even officieel worden gemaakt. Toen Feyenoord en Ajax nog volop wilden tegenstribbelen, kwam het vermoeide Heracles-kopstuk Gerard Tusveld ('ik wil naar huis') met zijn ordevoorstel. Stemmen, jongens! Zo had hij het trouwens enkele minuten eerder tijdens de schorsing Staatsen al in het oor gefluisterd. 'Jos, ik kom met een ordevoorstel!' Was het nog fatsoenlijk van Staatsen om Ajax en Feyenoord niet meer de ruimte te geven, terwijl hij wist dat Heracles het beslissende ordevoorstel al op de tong had liggen? Tusveld heeft zijn in schorsingstijd aan Staatsen meegedeelde 'coup' zo eerlijk als een accountant maar zijn kan, opgebiecht in een gesprek met iemand van de NOS. Staatsen zal het wel uitleggen als een nieuwe onbehoorlijkheid van de publieke omroep, dat fort van Goois onfatsoen.

Terwijl Feyenoord naar de rechter stapt, ziet Ajax de scherven anders liggen. In Vrij Nederland noemt bestuurslid Uri Coronel deze week het Sportkanaal “de meest historische blunder die de voetbalwereld ooit heeft gemaakt”. Die nieuwe uitval van Ajax valt samen met de keuze voor een eigen televisie-deal met ID-TV. Ajax gaat het eigen nieuws exclusief vastleggen. De NOS, waar Ajax net zo tevreden over is als Feyenoord, geldt als de waarschijnlijkste zender voor het Ajax-programma. Waar Ajax en Feyenoord fors geïrriteerd zijn geraakt door het Sportkanaal, is het voorspelbaar dat beide clubs hun medewerking aan het 'Philips'-kanaal tot een minimum zullen beperken. Ajacieden in het Sportkanaal? Ach, meneer Hendriks, dat doen we niet hoor, we hebben onze eigen zender!

Een Philips-zender, dat is het Sportkanaal beslist. Jan Timmer is de beoogde president-commissaris, diens opvolger bij Philips, C. Boonstra, één der commissarissen. Deze zwaargewichten uit Eindhoven kunnen moeilijk ontkennen dat er een Philips-belang in het spel is. Waar staatssecretaris Nuis heeft laten weten dat het commerciële Sportkanaal niet in het kabel-basispakket thuis hoort, dringt de aanschaf van decoders zich op. Die dingen worden ook door Philips gemaakt. FilmNet, behorend tot de verliezers, sloeg deze week al terug door een flinke order aan decoders bij Philips te annuleren.

En zo hobbelen KNVB en het Sportkanaal van het ene probleem in het volgende. Nu de vette kluif binnen is, durft Ruud Hendriks het intussen aan zijn toon iets bij te slijpen. Aanvankelijk was het allemaal rozegeur en maneschijn. Nou ja, het Sportkanaal zou de kijker 24 gulden per jaar kosten. “Per maand de prijs van één biertje!” Zondagavond zei Hendriks bij Theo van Gogh al het volgende: “Het is nu eenmaal zo dat televisie kijken duurder wordt. Die ontwikkeling is niet tegen te houden.” Met een decoder wordt het inderdaad een flink stuk duurder. Dan gaat het per kijker al gauw om de prijs van een voetbal-seizoenkaart, all in - decoder, pluspakket - om zo'n 300 gulden. Daar heb je zeventien kratten bier voor. Een seizoen tv-voetbal voor de prijs van 408 biertjes!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden