Tv-station zet de concurrent voor schut met nep-Karadzic

Het was maar een grapje, suste een woordvoerder van TV Pink, een commercieel tv-station in Servië. Maar de concurrent, B92, vond het minder amusant.

Eind vorige week kreeg een journalist van Insajder, een B92-programma dat iedere maandag te zien is, een telefoontje van ene Bugi: of er interesse was voor een interview met Radovan Karadzic, die samen met Ratko Mladic aan de top staat van de most wanted list van het Joegoslavië-tribunaal. B92, dat als een van de weinige media in Servië openlijk de Servische betrokkenheid bij oorlogsmisdaden aan de orde stelt, vertrouwde de zaak niet. Gevreesd werd dat de geheimzinnige beller het op medewerkers van het tv-station had gemunt. Toch werd contact gehouden met de man, die Insajder vroeg naar Kucevo, een stad in het oosten van Servië, te komen. Met de politie op de uitkijk deden journalisten van B92 dat inderdaad. Van een ontmoeting met Karadzic kwam het niet, want de politie greep in. Karadzic was er, uiteraard, ook niet. Wel een dubbelganger die, zo bleek, daar door TV Pink was gestationeerd in het kader van een 'Banana Split'-achtig programma dat vanaf de herfst zou worden uitgezonden.

B92 was woedend en beschuldigde Pink ervan het tv-station in diskrediet te hebben willen brengen. Woordvoerders van Pink speelden de vermoorde onschuld: de beelden zouden eerst aan 'de slachtoffers' zijn voorgelegd, en als die niet wilden dat ze werden uitgezonden, zou het niet zijn gebeurd, beweerden ze.

Het gevoel voor humor van Pink is dubieus, oordeelde de redactie van VIP, een toonaangevend persbureau in Servië dat het voor B92 opnam. ,,Maar aan de andere kant is het een illustratie van het treurige feit dat een deel van het Servische publiek de kwestie van oorlogsmisdaden en de mensen die daarvan worden beschuldigd, nauwelijks serieus neemt.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden