Tv-programma over dertigersdilemma's

Kinderen of carrière? Huis huren of kopen? Uitmaken of trouwen? Het programma ’Zóóó30’ vanavond gaat speciaal over dertigersdilemma's.

De vraag ’Is dit het nou?’ speelt iedereen wel eens door het hoofd, maar voor dertigers is hij exemplarisch. Veel van hen hebben last van twijfels en levensvragen, blijkt uit onderzoek Ze lijken alles voor elkaar te hebben: opleiding afgerond, carrière staat aardig op de rails. Maar hoe lang stellen ze het kinderen krijgen uit voor die carrière? Is hun vriend of vriendin leuk genoeg om het leven echt mee aan te gaan? De AVRO wijdt er vanavond de speciale show ’Zóóó30!’ aan.

Chantal Janzen (30) en Ruben Nicolai (33) presenteren het programma. Promovenda Nienke Wijnants aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van het boek Het Dertigersdilemma geeft de hele show door commentaar en uitleg. Janzen: „Dat dertigersdilemma leeft erg, ik hoor het vaak om me heen. Er is teveel keuze. Misschien is het wel een luxeprobleem. We hebben een goede baan, een leuk huis, een auto, een relatie. En dan nog denken we: ’is dit leuk genoeg?’

Zelf heeft ze er weinig last van. Carrière en relatie gaan goed en sinds 23 januari dit jaar is ze moeder van zoon James – het kinderdilemma heeft ze ook al niet.

„Ik vroeg me ook af waarom ze mij voor dit programma vroegen”, lacht ze. „Ik ben niet zo’n twijfelaar. Onzekere dingen doe ik liever meteen dan dat ik later denk ’had ik dat maar gedaan’.”

Janzen is ook niet het type voor een zogenoemde quarterlife-crisis. Volgens Evelyn Prinssen, oprichter van het bedrijf Quarterlife Coaching, krijgen mensen die achter hun eigen keuzes staan en die niet laten afhangen van anderen, minder last van dertigersdilemma’s.

Prinssen treft als coach dagelijks dertigers die wel vastlopen in hun werk en levenskeuzes. Deze generatie leeft niet meer met een vastomlijnd verwachtingspatroon, noemt ze als reden. Ze kunnen hun leven zelf inrichten. Maar als ze het één kiezen, zeggen ze nee tegen het andere.

Dertigers willen bijvoorbeeld wel kinderen, maar ruim veertig procent van hen ziet ze tegelijkertijd als struikelblok voor hun carrière, blijkt uit onderzoek van Ruigrok | Netpanel, in opdracht van de Avro.

„Kinderen krijgen is er nog niet van gekomen”, zegt Sanne Beijerman (33). Ze heeft haar leven aardig op gang: ze is afgestudeerd filosoof en sportpsycholoog, dressuuramazone op topniveau en heeft naast een driedaagse baan als coach/adviseur een eigen bedrijf in mentale begeleiding en coaching voor topsporters.

„Ik werk zeventig uur per week, en mijn vriend ook”, zegt ze. „We hebben het wel eens over kinderen, maar dan moet er wel heel veel veranderen in mijn leven. Ik heb eigenlijk mijn ambities in de sport ook nog niet verwezenlijkt. Links en rechts ben ik natuurlijk al voorbijgestreefd door jong talent. De tijd gaat wel erg snel, op een gegeven moment zal ik een keuze moeten maken.”

Ook Jasper Groen (32) kan niet kiezen. Hij heeft het druk met zijn trainingsbedrijf Taqt, wil nog promoveren in geschiedenis en werkt voor GroenLinks Amsterdam. „Maar ik wilde eigenlijk helemaal niet zo veel gaan werken”, zegt hij.

„Ik wilde lekker wandelen door het park en boeken lezen als vaste tijdsbesteding.” Hij kan niet beslissen bij welke van zijn drie werkzaamheden zijn toekomst echt ligt. „Het paradoxale is: Ik wil ze niet tegelijk doen, maar het zijn wel alle drie dingen die ik graag wíl doen.”

Quarterlife-coach Prinssen denkt dat de toekomstige dertigers er minder last van zullen hebben: „Jongeren leren nu op school al reflecteren en zichzelf ontdekken. Ze weten beter wat bij hen past en hebben later minder reden tot twijfel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden