TV Oost gaat op alle werkdagen uitzenden

TV Oost, het regionale tv-station voor Overijssel, gaat vanaf maandag 31 januari 1994 op alle werkdagen uitzenden. TV Oost heeft hiervoor met Kabel Oost, dat het Overijsselse kabelnet exploiteert, de Stichting Infokanaal Overijssel opgericht. De uitzendingen van een half uur per dag moeten volledig worden betaald uit reclame en sponsoring.

Vorige maand zag het er nog naar uit dat TV Oost van de Overijsselse kabel zou verdwijnen. Het regionale tv-station, dat vorig jaar is ontstaan uit de regionale omroep Radio Oost, zag potentiele financiers afhaken. Daarmee leek het plan om het aantal uitzendingen van twee naar vijf per week op te voeren te zijn gesneuveld.

Om dagelijks een uur regionale televisie te kunnen maken verklaarde TV Oost vier miljoen gulden per jaar nodig te hebben. Volgens een door directeur H. Everts van Radio en TV Oost bedacht plan zou de helft van dat geld van de provincie Overijssel moeten komen. Een extra heffing van vijf gulden per Overijssels gezin - men betaalt jaarlijks al een tientje voor Radio Oost - was voor GS echter onbespreekbaar. Daarop haakte ook uitgeverij Wegener af. Directeur Baay van Wegener-werkmaatschappij Dagblad Tubantia/Twentsche Courant noemde TV Oost onlangs 'een avontuur met een onzeker einde'.

Des te opmerkelijker is het, dat TV Oost nu met Kabel Oost als partner op eigen kracht het hoofd boven water denkt te kunnen houden. Met een volgens directeur Everts 'flink uitgeklede begroting' moet dat lukken. “De geluiden uit de reclamewereld zijn dermate positief, dat wij het risico durven te nemen TV Oost volledig te financieren uit de inkomsten uit reclame en sponsoring.” Van commerciele televisie is volgens Everts echter geen sprake. Want: “TV Oost zal zich houden aan de Mediawet.”

Hoe groot het financiele risico is dat TV Oost en Kabel Oost lopen, wil Everts niet zeggen. “Ik kan alleen verzekeren dat het voortbestaan van Radio Oost niet in gevaar zal komen als TV Oost onverhoopt geen succes mocht blijken. Er mag geen geld van de radio worden overgeheveld naar televisie en dat zal ook niet gebeuren.” Tijdens de uren dat TV Oost niet uitzendt zal op het eigen kanaal een kabelkrant worden gezet. Hiermee gaan TV Oost en Kabel Oost de al bestaande kabelkranten in Overijssel, die onder meer worden geexploiteerd door de uitgeverijen Wegener en Boom, beconcurreren. Het tv-station is in 80 procent van de Overijsselse gezinnen te ontvangen. Circa 60 000 Overijsselse huishoudens heeft nog geen kabelaansluiting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden