TV-kijker wil zelf bepalen wat hij ziet - en betaalt

Staatssecretaris Sander Dekker van media is voorstander van keuzevrijheid bij het samenstellen van een tv-zenderpakket.Beeld anp

De televisiekijker ziet het wel zitten: zelf bepalen welke zenders je kunt ontvangen. En dus ook voor welke zenders je moet betalen.

Het Commissariaat voor de Media heeft in opdracht van staatssecretaris Sander Dekker (VVD, media) onderzocht in hoeverre Nederlanders behoefte hebben aan een zogeheten 'à la carte menu'. De kijker mag dan zijn eigen tv-pakket samenstellen en betaalt alleen voor de zelf gekozen kanalen.

Conclusies uit dat onderzoek: 63 procent van de tv-kijkers is geïnteresseerd in zo'n à la carte-pakket. Iets meer dan de helft zou voor deze optie kiezen mits het nieuwe abonnement goedkoper is dan het huidige.

De liberale staatssecretaris is warm voorstander van meer keuzevrijheid. Kabelmaatschappijen zijn nu nog wettelijk verplicht om standaard minimaal dertig tv- en vijfentwintig radiozenders aan te bieden. Dekker wil daar vanaf. Als het aan hem ligt blijven alleen de zogenoemde 'must carry'-kanalen over in het standaard pakket. Dat wil zeggen: de Nederlandse en Vlaamse publieke zenders, een regionale omroep en een lokale. Dat pakket kunnen kijkers dan aanvullen met andere (commerciële) kanalen, al naar gelang hun wensen.

Dit plan van Dekker komt niet uit de lucht vallen. Vorig jaar kondigde hij dit onderzoek van het commissariaat al aan. Ook de staatssecretaris beseft dat de tijd voorbij is dat de kijker passief wacht op wat de tv hem voorschotelt. De consument bepaalt in toenemende mate zelf wanneer hij wat kijkt. Diensten als Netflix, YouTube en Videoland voorzien in die behoefte.

Om zijn zin te krijgen heeft Dekker de hulp van de kabelbedrijven nodig. Zij moeten straks bereid zijn naar de individuele wensen van de klanten te luisteren. De staatssecretaris kan weerstand verwachten. Tegen de NOS zei Mathieu Andriessen namens de verenigde kabelbedrijven dat het aanbieden van losse zenders 'een lastig concept' is. Als kijkers talloze verschillende tv-pakketten bestellen, kunnen de kosten juist hoger worden. Ook de omroepen staan niet te juichen bij de plannen van Dekker: voor adverteerders is het veel interessanter als bepaalde, vooral commerciële zenders in het standaard pakket blijven zitten.
Dekker moet nog een definitief besluit nemen over de noodzakelijke aanpassing van de Mediawet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden