tv Joost van Velzen / Zenderlingen

Hoewel een normaal mens niet op zondagochtend vroeg voor de televisie hoort te zitten, is er toch een reden om dit eens te doen. Zeker als u de zender RNN7 kunt krijgen. Maar RTL5 is ook goed. Lekker op tijd naar bed dus komende zaterdag en zondagochtend de wekker op een uur of zes. Het zal uw leven verrijken en misschien zelfs wel voorgoed veranderen.

Joost van Velzen

U zult nu denken ’dat is wel erg hoog gegrepen’ en daar bent u warm. Het is zo Hemels Hoog gegrepen wat er op zondagochtend allemaal gebeurt, dat het voor ons niet zichtbaar is. Zelfs niet op tv, wat toch een visueel medium is.

Voor televisie-dominee David Maasbach (RNN7) is het geen ramp dat Hij – want over wie hebben we het anders – onzichtbaar is. Maasbach maakte zich zorgen om een ander zintuig. ,,Heel wat mensen die in de kerk zitten zijn Oost-Indisch doof. Ze horen mijn stem wel, maar Gods stem niet.”

Een gedurfde uitspraak van de predikant, want in de zaal die hij toesprak zaten verdacht veel mensen met een achtergrond die zo te zien akelig dicht in de buurt van Oost-Indië lag. Maar de boodschap was duidelijk: je moet niet kijken maar luisteren. Dus dat deden we dan maar.

,,U doet uw kinderen tekort als u ze niet meeneemt naar de samenkomst’’, ging Maasbach verder. Potverdrie, dachten wij thuis – nu toch enigszins geschrokken. Zouden kinderen wel zin hebben in dat gebulder van die Maasbach? Is toch anders dan mama’s stem. Veel te soft gedacht van ons, natuurlijk. De dominee moest zijn verhaal nog afmaken: ,,En als ze geen zin hebben, dan maken ze maar zin. Hallo!?”

Dat moet u voor zondag nog even weten. Als Maasbach ‘Hallo!?’ zegt aan het eind van een zin, dan heeft hij een punt. Gewoon even klappen, dus. Kleine moeite.

Schrik ook niet van de reclamebalk die door het beeld loopt. Die is gewoon heel nuttig. Wel kwam het boek ’Ik hou van Hem, ik hou van haar’ (tips voor een goed huwelijk) net te laat voor vaderdag.

Op RTL5 zat Jan van den Bosch klaar voor zijn wekelijkse presentatie van ’Hour of Power’. Dat is een protestantse kerkdienst vanuit de machtige Crystal Cathedral in Garden Grove, Los Angeles. De dienst trekt wekelijks 30 miljoen kijkers wereldwijd, onder wie u, volgende week.

Alvast ter geruststelling: Jan van den Bosch ziet er nog precies hetzelfde uit als de Jan van den Bosch die u nog kent uit zijn EO-tijd. Iets modernere bril, maar verder: Jan van den Bosch.

De tv-dominee – maar een mooier woord is misschien ’zender-ling’ – in de glazen kathedraal is Robert Anthony Schuller. Zijn vader, Robert Schuller sr., preekt mee. De Schullers zijn van oorsprong Nederlands Hervormd.

Hoewel het koor van wereldklasse is en de Crystal Cathedral van een fabelachtige architectuur, is de boodschap vanuit de VS net zo hemels hoog gegrepen als die van David Maasbach: hoe slecht het ook met u gaat, als u God ’in uzelf toelaat’ dan zakt die hemel als het ware tot een bereikbare hoogte.

Verschil is dat Maasbach doet alsof hij zeker weet hoe het zit en dat Hour of Power-predikant Robert Anthony Schuller zich keer op keer verbaast. Zodat u volgende week kunt kiezen tussen ’Hallo!?’ en ’Wauw!’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden