Tv-gegevens zijn geschriften

Een televisiegids met de tijden waarop programma's beginnen, doet aan als een rij met feiten waar weinig creativiteit aan te pas komt. Toch zijn die programmagegevens auteursrechtelijk beschermd. Dat werd eerder deze week opnieuw bevestigd in een rechtszaak tussen de omroepen en De Telegraaf.

De Telegraaf vecht al jaren voor het vrijgeven van de programmagegevens. De zenders hebben zich hier onder het mom van auteursrecht altijd tegen verzet. Ze vrezen dat hun omroepgidsen abonnees kwijtraken als de gegevens door iedereen gebruikt mogen worden.

Helen Maatjes van Intellectueel Eigendom Advocaten, begrijpt dat mensen bij auteursrechten denken aan iets wat een persoonlijke stempel van de maker draagt, zoals een boek, artikel of idee.

Ook feiten kunnen volgens haar in Nederland auteursrechtelijk worden beschermd. "Denk bijvoorbeeld aan een database. Die kan, net als programmagegevens, worden gezien als een lijst met feitelijke gegevens."

Dat zit zo: in de Nederlandse auteursrechtenwet staat een kopje dat 'geschriftenbescherming' heet, zonder dat daarbij expliciet staat welke documenten ermee bedoeld worden. Volgens Christiaan Alberdingk Thijm, specialist op het gebied van auteursrecht, vallen daaronder geschriften die onder meer origineel zijn en bedoeld zijn om openbaar gemaakt te worden. "De programmagegevens die De Telegraaf de afgelopen weken publiceerde voldeden volgens de rechter aan die criteria."

Dat betekent niet dat er na de uitspraak van de rechter gisteren geen hoop meer is voor De Telegraaf. Alberdingk Thijm: "De uitspraak kan anders worden als De Telegraaf de gegevens bijvoorbeeld in een ander format publiceert of ze uit een andere bron zou halen."

Bovendien is het de vraag of de geschriftenbescherming nog lang bestaat, zegt Maatjes. De Europese Unie is bezig om de auteursrechten te harmoniseren en Nederland is één van de weinige Europese landen met een geschriftenbescherming.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden