tv film

Jann Ruyters

Regie: Harold Ramis; VS, 1999. Met Robert de Niro, Billy Cristal. Veronica 20.30-22.30 uur

Maffia-komedie met Robert de Niro als overspannen maffia-bons die het werk niet meer aan kan. In de spreekkamer van zijn geïntimideerde psychiater (Billy Crystal) barst hij in tranen uit. Veel verwijzingen naar 'The Godfather' in deze film van Harold Ramis die eerder het onvolprezen 'Groundhog Day' maakte en hier enigszins blijft hangen in een goed idee. Friends-ster Lisa Kudrow komt te weinig aan bod in een bijrol als het vriendinnetje.

The Matrix

Regie: Andy en Larry Wachowski; VS, 1999. Met Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss. SBS 6, 20.30-23.20 uur

In de geruchtmakendste sf-actiefilm uit de jaren '90 is het Sydney van 1999 niet echt Sydney, maar een projectie vanuit het jaar 2199, een elegant vormgegeven virtuele metropool die gecontroleerd wordt door het geheimzinnige computerprogramma The Matrix, dat als strenge wetshandhavers een aantal Blues Brothers-achtige geheim agenten heeft rondlopen die ieder opduikend wantrouwen met virtueel gemartel de kop indrukken. Computerhacker 'Neo' (Keanu Reeves), wordt benaderd door een clubje slimme rebellen dat het bedrog heeft doorgrond en dat ervan overtuigd is dat hij die 'Ene' is die de wereld van haar onechtheid zal verlossen. Fraai gechoreografeerde, razendsnelle actiefilm, met als visueel hoogtepunt de elastieken Kung Fu-gevechten.

Basic Instinct

Regie: Paul Verhoeven; VS, 1992. Met Michael Douglas, Sharon Stone. Veronica, 22.30-01.00 uur

Sharon Stone heeft na 'Basic Instinct' nooit meer zo'n groot succes gekend, maar ze werd wel blijvend een ster dankzij haar rol als de van moord verdachte succesauteur Catherine Tramell die zo omineus het ijs in haar wiskey-glas stuk slaat met een ijspriem en zo dubieus haar benen kruist bij de politie. Het feit dat iedere lesbische, dan wel biseksuele vrouw in deze film een wat mistig verleden had zorgde destijds voor boze demonstraties. Komende week verschijnt 'Basic Instinct' 2 in de bioscoop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden