tv film

Belinda van de Graaf

The Game

Regie: David Fincher; VS, 1997. Met Michael Douglas en Sean Penn. Net 5, 20.30-23.00 uur.

Spannende thriller met Michael Douglas als de steenrijke bankier Nicholas Von Orton die door zijn broer Conrad Von Orton (Sean Penn) uitgenodigd wordt om deel te nemen aan een speciaal op zijn persoon toegesneden rollenspel. Langzaam maar zeker wordt door ’het spel’ elke zekerheid onder het bestaan van de bankier weggevaagd. De Amerikaanse regisseur David Fincher maakte ook de raadselachtige thrillers ’Se7en’ en ’Fight Club’ en keert binnenkort terug in de bioscoop met de seriemoordenaarsfilm ’Zodiac’.

Goodbye, Lenin!

Regie: Wolfgang Becker; Duitsland, 2003. Met Daniel Bruhl en Katrin Sass. België 2, 20.50-22.45 uur.

Een moeder in Oost-Berlijn ontwaakt na acht maanden uit een coma. De Muur is inmiddels gevallen. McDonald’s en Coca-Cola hebben hun intrede gedaan. Om de verzwakte DDR-activiste niet te veel op te winden, bouwt haar zoon het voormalige Oost-Berlijn na in haar slaapkamer, met oude behangetjes en meubeltjes, en geënsceneerde tv-journaals. Het tragikomische ’Goodbye, Lenin!’ presenteert een liefdevolle leugen, waarin de zoon totaal verstrikt raakt. In 2003 bekroond als Beste Europese Film.

The Return

Regie: Andrej Zvjagintsev; Rusland, 2003. Met Vladimir Garin, Ivan Dobronravov en Konstantin Lavronenko. Arte, 22.30-00.20 uur.

De Russische regisseur Andrej Zvjagintsev maakte met ’The Return’ een opvallend mooi debuut, goed voor de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië. De sfeer is vanaf het allereerste shot beklemmend. De kraakheldere, kale beelden waarin Zvjagintsev een vader en zijn twee jonge zonen volgt en onderdeel laat worden van de overweldigende natuur, maken de weg vrij voor een ijselijk horrorverhaal over volwassenwording. Glorieus verfilmde vertelling vol mythische dimensies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden