tv film

Erin Brockhovich

Regie: Steven Soderbergh; VS, 2000. Met Julia Roberts, Albert Finney. RTL 4, 20.00-22.05 uur

Julia Roberts won haar eerste en vooralsnog enige oscar voor haar vlotte optreden als een aan Meryl Streeps Karen Silkwood herinnerende Amerikaanse activiste die als assistente op een door Albert Finney geleid, sjofel juristenkantoor, stuit op een van de belangrijkste milieuschandalen uit de geschiedenis van Amerika. Zij laat het er niet bij zitten. Net als Silkwood is Brokhovich een vrouw met eenvoudige achtergrond en onconventionele levenstijl. Maar Roberts weet aan dat slovige huis-, tuin- en keukenbestaan met drie kinderen en een stoffige vriend met een motor toch nog de nodige glamour te geven. Dankzij de wonderbra en die veel te brede glimlach. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

E.T. the extra terrestrial

Regie: Steven Spielberg; VS, 1982. Met Henry Thomas, Drew Barrymore. NET 5, 21.00-23.20 uur

’Elk gezicht om mij heen een masker van tranen’ noteerde de Britse schrijver Martin Amis in 1982 in The Independent na het zien van Spielbergs ’E.T.’. Het aandoenlijke ruimtewezen verenigde massa en elite. Het klaaglijke ’E.T. phone home’ werd een gevleugelde uitspraak. Anno 2002 werd de film ter gelegenheid van zijn 20ste verjaardag opnieuw uitgebracht met een aantal nieuwe scènes (o.a. E.T. die dronken in een badkuip valt) en wat aanpassingen met hulp van digitale techniek (zo werden de pistolen veranderd in walkie-talkies). De destijds 7-jarige Drew Barrymore is de enige uit de cast die het inmiddels tot echte filmster heeft geschopt.

Lijmen/Het Been

Regie: Robbe de Hert; Ned, 2000. Met Willeke van Ammelrooy, Koen de Bouw. België 1, 00.15-02.00 uur

Regisseur Robbe de Hert hield zich te braaf aan Elsschots boek in zijn verfilming van de geschiedenis van de kleinburgelijke Laarmans die samen met de flamboyante Boorman de invalide mejuffrouw Lauwereyssen oplicht en daar later spijt van krijgt. Niettemin imponeert Koen de Bouw als de zwierige, radde prater en ontving een verbaasde Willeke van Ammelrooy het Gouden Kalf voor de beste actrice voor haar rol van de trotse, manke juffrouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden