tv film

Belinda van de Graaf

Grizzly Man

Regie: Werner Herzog; VS, 2005. Nederland 3, 20.30-22.30 uur.

Aangrijpend portret van ’grizzly man’ Timothy Treadwell die dertien zomers lang tussen de grizzly-beren op Alaska woonde en in 2003 door een beer werd gedood en opgegeten. De Duitse regisseur Werner Herzog baseerde zijn documentaire grotendeels op videomateriaal dat door Treadwell en zijn vriendin werd opgenomen en na hun dood werd gevonden. Herzogs nieuwste documentaire, ’Encounters at the end of the world’, opgenomen op de Zuidpool, is momenteel te zien in de bioscoop.

Goodfellas

Regie: Martin Scorsese; VS, 1990. Met Robert De Niro, Ray Liotta en Joe Pesci. België 2, 20.40-23.00 uur.

Fascinerende maffiafilm van Martin Scorsese. Als een soort vervolg op ’Mean Streets’ legt de in Little Italy (New York) geboren Scorsese het maffiamilieu van zijn geboortestad bloot, van 1955 tot 1980. Hoofdpersoon is Henry Hill (Ray Liotta), een jongen die vanwege zijn Italiaans-Ierse afkomst extra zijn best moet doen om in de Italiaanse maffiafamilie serieus genomen te worden. James Conway (Robert De Niro) is de mentor die hem de belangrijkste maffiaregel leert: verraad nooit je kompanen.

Sexe, Gombo et Beurre Salé

Regie: Mahamet Saleh-Haroun; Frankrijk, 2008. Met Marius Yelolo. TV5 Monde, 21.00-22.30 uur.

Mahamet Saleh-Haroun is een van de grootste Afrikaanse cineasten van dit moment. Na zijn bejubelde ’Daratt’ - waarin een 16-jarige jongen in Tsjaad op pad werd gestuurd om de moord op zijn vader te wreken - maakte hij het lichtvoetiger, door de Franse televisie gefinancierde ’Sexe, Gombo et Beurre Salé’ (geslacht, okra en gezouten boter) over een oudere Malinese immigrant in het Franse Bordeaux die ontdekt dat zijn oudste zoon homoseksueel is, en zijn vrouw een minnaar heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden