Tv film

* Don't say a word Regie: Gary Fleder: VS, 2001. Met Michael Douglas, Brittany Murphy. NET 5, 20.30-22.35 uur

Jann Ruyters

Een zescijferig getal moet uit het hoofd van een psychiatrisch patiënte worden losgepraat om tot een interessante steen te leiden. Sean Bean speelt de boef die de dochter van een psychiater (Douglas) ontvoert om de man te dwingen het geheim te ontfutselen aan de patiënte. Ingewikkelde opdracht leidt tot vakkundige spannende thriller.

Sister Mary expains it all

Regie: Marshall Brickman: VS, 2001. Met Diane Keaton, Laura San Giacomo, Jennifer Tilly. RTL 4, 0.10-1.40 uur

Zwarte komedie gebaseerd op toneelstuk van Christopher Durang. Diane Keaton speelt zuster Mary die te goed weet wat goed is. Ze verpest er het leven van haar leerlingen (o.a. sensuele Laura San Giacomo en wulpse Jennifer Tilly) mee die op een een kwade kerstavond verhaal komen halen.

Ordinary decent criminal

Regie: Thaddeus O'Sullivan: Ier/DLD/VS, 1999. Met Kevin Spacey, Linda Fiorentino. RTL 5, 22.50-0.35 uur

Kevin Spacey als Martin Cahill, de Ierse Robin Hood die hem achtervolgende agenten steeds te vlug af is. Cahills leven werd al twee keer eerder verfilmd. In deze onevenwichtige kluchtige versie trachten de Amerikaanse acteurs met dik Iers gelegenheidsaccent er toch nog wat van te maken.

* 2001: A Space Odyssey

Regie: Stanley Kubrick: GB, 1968. Met Keir Dullea, William Sylvester, Gary Lockwood. ZDF, 1.25-3.40 uur

Het is even schrikken, Richard Strauss, de apen, en de slow motion, maar '2001' wordt gezien als de belangrijkste film van Kubrick. In '2001' gaat hij van prehistorie naar toekomst, van aap naar astronaut, zonder veel hoop op spirituele of psychologische vooruitgang. In het 'nu' moeten astronauten onderweg naar Jupiter het opnemen tegen computer HAL die hun missie tracht over te nemen. De op de muziek van Strauss tuimelende ruimteschepen zijn nooit vergeten en werden geciteerd in de boekverfilming 'Phileine zegt sorry'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden