tv film

Jann Ruyters

Regie: Louis Malle; Fr, 1960. Met Catherine Demongeot, Philippe Noiret. TV5, 14.30-16.15 uur

De 9-jarige Zazie logeert bij haar oom in Parijs en is vastbesloten een bezoek aan de moetro te brengen. Ze ontsnapt aan haar oom, belandt in de metro en beleeft vele vermakelijke avonturen terwijl de halve stad naar haar op zoek is. Gedateerde maar toch ook vertederende komedie naar een boek van Raymond Queneau.

Mars attacks!

Regie: Tim Burton; VS, 1996. Met Jack Nicholson, Glenn Close, Annette Bening. Veronica, 20.30-22.30 uur

De aarde is in gevaar en de president van de VS moet besluiten nemen. Deze keer wil hij de invasie vanuit de ruimte niet op zich laten zitten. Tim Burtons satire is gebaseerd op de 'trading cards' die in de jaren 60 populair waren en waarop marsmannetjes gruweldaden verrichtten. De film pakt alles aan: politiek, wetenschap, godsdienst, de media, het leger, alleen niet zo heel erg scherp. De ordinaire vormgeving is knullig en toch duur, de sterren zijn keurig misplaatst, maar over het geheel genomen is de film vlak en te lang.

Kassablanka

Regie: Guy Lee Thys, Ivan Broeckmans. Met Roy Aernouts, Babett Manolo. Belgie 2, 21.20-22.55 uur.

Romeo en Julia in Vlaanderen. Een zoon van een Vlaams Blokker valt op een Marokkaanse. De liefde is sterker dan de Antwerpse onverdraagzaamheid. Wederzijdse haatgevoelens worden in de film aan de kaak gesteld, tegen de achtergrond van de (dan nog dreigende) verkiezingsoverwinning van het Vlaams Blok in 2002.

Madame Jeanette

Regie: Paula van der Oest; Ned, 2004. Met Cheryl Ashruf, Mike Libanon. Ned, 2004. Arte, 22.45-0.15 uur

Voor tv gemaakte film belandde wegens succes via Bijlmer-wijkcentrum in een bioscoop in Amsterdam. Positief gestemde multiculti-komedie. De Creoolse Ted wil succes met zijn band maar belandt in de gevangenis na botsing op foute agenten. Klacht van de kritiek was dat de verdeling van goed en kwaad iets te eenkleurig verdeeld is; veel foute Nederlanders dus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden