tv film

Jann Ruyters

The End of the Affair

Regie: Neil Jordan; VS/GB, 1999. Met Ralph Fiennes, Stephen Rea, Julianne Moore. België 2, 22.05-23.45 uur

In Jordans ’The End of the Affair’ bieden de wazige, roodbruin getinte beelden een moderne variant op het mistige zwart-wit van de sombere klassiekers van de jaren veertig. De film, gebaseerd op een novelle van Graham Greene, en in 1955 al verfilmd met Deborah Kerr, handelt over Greene’s overspelige oorlogsrelatie met de Amerikaanse Catherine Walston en heeft een religieuze onderstroom. Greene’s godswonder komt hier een beetje uit de lucht vallen. Niettemin dankzij de acteerkunst van Julianne Moore toch een sfeervol relaas.

Punch-drunk Love

Regie: Paul Thomas Anderson; VS, 2002. Met Adam Sandler, Emily Watson. RTL 7, 20.30-22.15 uur

’Punch-drunk ’is hoe een bokser zich voelt als hij te veel klappen heeft gehad. Daas. Aangevuld met ’Love’ duidt de term op de vervoering die de eenzame verkoper van huishoudelijke artikelen Barry Egan (Adam Sandler) bevangt na zijn ontmoeting met de frisse, sexy Lena (Emily Watson). Een opvallend weerbarstige film voor de regisseur die juist zo goed was in het tot muzikale samenhang omsmeden van veel ingewikkeld verbonden verhaallijnen, zoals in zijn met Gouden Beer bekroonde ’Magnolia’.

Pay It Forward

Regie: Mimi Leder; VS, 2000. Met Kevin Spacey, Hayley Joel Osment, Helen Hunt. Net 5, 20.30-22.50 uur

Kevin Spacey speelt Eugene Simonet: een maatschappijleer docent die de brandwonden in zijn gezicht verhult achter originele onderwijsmethodes. ’Pay it forward’ heet zijn lesopdracht. Het gaat om padvindershulp in piramidevorm. Ieder van zijn leerlingen moet voor drie mensen een goede daad doen en aan ieder van die mensen vragen of zij als wederdienst ook weer voor drie andere mensen een goede daad doen. Eén leerling voelt zich aangesproken: Trevor, gespeeld door ’The Sixth Sense’ ontdekking Hayley Joel Osment. ’Pay It Forward’, gebaseerd op een boek van Catherine Ryan Hyde, is een typisch geval van neprealisme op zijn Hollywoods.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden