tv film

Belinda van de Graaf

Primary Colors

Regie: Mike Nichols; VS, 1998. Met John Travolta, Emma Thompson, Adrian Lester en Larry Hagman. Nederland 3, 20.20-22.40 uur.

Voortreffelijke politieke satire over de Amerikaanse presidentscampagne van 1992, gebaseerd op de bestseller van politiek journalist Joe Klein. John Travolta is met zijn grijs geverfde haar en zijn joviale uiterlijk de ultieme verpersoonlijking van Bill Clinton, maar let ook op Emma Thompson als de perfecte en o zo ambitieuze Hilary!

The Crucible

Regie: Nicholas Hytner; VS, 1996. Met Winona Ryder, Daniel Day-Lewis en Paul Scofield. RTL 8, 20.30-22.50 uur.

Verfilming van Arthur Millers toneelstuk ’The Crucible’, waarvoor de schrijver op 82-jarige leeftijd zelf het script schreef en waarvoor de filmers zich naar Hog Island begaven, het onbewoonde eilandje voor de Amerikaanse oostkust waar de heksenjacht, zoals in het boek beschreven, daadwerkelijk plaatsvond aan het einde van de 17de eeuw. In 1952 gebruikte Miller het op ware feiten gebaseerde verhaal over de heksenjacht in het 17de-eeuwse dorpje Salem als antwoord op de hysterische, Amerikaanse communistenjacht. Hoofdrolspelers in dit drama over het vredige dorpje Salem, dat in bezit wordt genomen door kwade krachten, zijn Winona Ryder en Daniel Day-Lewis.

Alfie

Regie: Charles Shyer; VS, 2004. Met Jude Law. Net 5, 20.30-22.25 uur.

’Remake’ van de Britse sixties-klassieker waarin Michael Caine de blits maakte als de rokkenjagende antiheld Alfie Elkins. Jude Law neemt het in een modernere maar ook stommere versie van hem over. Om het Amerikaanse publiek te behagen werd de handeling van Swinging London naar New York verplaatst, en is het ook een oudere Amerikaanse (Susan Sarandon) die de Britse playboy op zijn nummer zet. Een verhaal met een moraal. Met nadruk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden