tv film

Jay and Silent Bob Strike Back

Regie: Kevin Smith. Met Kevin Smith, Jason Mewes. RTL 5,20.30-23.00 uur

De slome, dunne Jay en de stille, dikke Bob (gespeeld door deregisseur zelf) bivakkeerden al in Kevin Smiths eerste film'Clerks' voor diezelfde kruidenier als waar ze in de eerstescène van deze laatste 'roadmovie' weer worden opgepikt. Alsofhet indolente tweetal nooit van zijn plaats geweken is. Vervolgfilm waarin Jay en Bob naar Hollywood trekken richt zichop 'incrowd' en bevat veel niet altijd grappige, meligedubbelzinnigheden.

American Beauty

Regie: Sam Mendes; VS, 1999. Met Kevin Spacey, Annette Bening.Net 5, 22.30-00.40 uur

Het regende oscars voor deze zwarte komedie over demidlife-crisis van Lester Burnham (Kevin Spacey). Vanaf deopeningsscène (masturbatie onder de ochtenddouche) kan hetalleen maar bergaf met de mismoedige Lester, ware het niet datde schoonheid van de vriendin van zijn tienerdochter hem uit zijnlethargie doet ontwaken. Dat Lolita-verhaal kennen we, en dekracht van 'American Beauty' ligt dan ook niet in het 'wat' maarin het 'hoe'. Regisseur Mendes heeft humor en stijl, en zijnacteurs hebben dat ook. De tekst werd geschreven door Alan Ball,beroemd als schepper en een van de schrijvers van de succesvolletv-serie 'Six Feet Under'.

Rosetta

Regie: Jean Pierre & Luc Dardenne; Fr/Bel, 1999. MetEmilie Dequenne. België 2, 23.05-00.40 uur

Rosetta denkt niet, ze doet. Rosetta struint door stad, bos,camping als een dier op zoek naar voedsel. Nooit is er een momentvan ontspanning in haar bezeten bestaan waarin iedere handelingdoelmatig is. En ontspannen mag ook niet zolang er nog geennormaal leven is. De 16-jarige Waalse Rosetta wil hartstochtelijkgraag een 'normaal leven'. Maar een normaal leven begint met eenbaan en die heeft ze niet. Gouden Palm-winnaar 'Rosetta' was detweede speelfilm van de Belgische broers Dardenne, die dit jaarmet 'L'enfant' opnieuw de Gouden Palm wonnen. 'Rosetta' brengtmet haar doordachte vorm het bestaan terug tot haar essentie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden