tv film

Jann Ruyters

Regie: Curtis Hanson; VS, 1997. Met Kevin Spacey, Kim Basinger, Russell Crowe. NET 5, 22.25-01.00 uur

Film naar detective van James Ellroy, gesitueerd in de jaren vijftig. Drie corrupte agenten in Los Angeles benaderen hun taak ieder op eigen wijze. Samen werken ze aan een ingewikkelde zaak waarbij Veronica Lake-look-a-like Kim Basinger het erotisch middelpunt vormt. Zij kreeg een oscar voor beste bijrol.

Mary Shelley's Frankenstein

Regie: Kenneth Branagh; VS/GB, 1994. Met Robert De Niro, Kenneth Branagh. RTL 7, 22.45-00.55 uur

Kenneth Branagh's terugkeer naar Mary Shelley's oorspronkelijke boek mist de poëzie en pathos van James Whale's 'Frankenstein' uit 1931, en is ook niet grappig zoals het latere 'The Bride of Frankenstein'.

Behalve De Niro, is de rest van de cast misplaatst; Branagh zelf te showerig, Helena Bonham Carter te modern en John Cleese te veel nog steeds John Cleese. Vlakke film haalt het niet bij de andere Frankenstein-films.

Promised Land

Regie: Jason Xenopoulos; ZA, 2002. Met Nick Boraine, Yvonne van den Berg. Ned 3, 23.55-01.40 uur

Aardige psychologische thriller waarin Nick Boraine van Engeland naar Zuid-Afrika reist om de as van zijn moeder uit te strooien over haar geboortegrond. Hij stuit daar op een boerderijruïne, omringd door racistische boeren die hem niet graag zien komen. Toch wordt hij uitgenodigd voor een etentje, waarbij de dochter des huizes belangstelling voor hem toont. Broeierig drama verloopt wel wat voorspelbaar.

Gods and Monsters

Regie: Bill Condon; VS/GB, 1998. Met Ian McKellen, Brendan Fraser. Canvas, 00.05-01.50 uur

In deze film gaat het niet over het monster maar over de schoonheid: in dit geval de jonge tuinman gespeeld door Brendan Fraser. Ian McKellen weet wel hoe je smachtend naar het gazon moet kijken zonder je waardigheid te verliezen. De film steunt op zijn elegantie. Regisseur Condon kreeg een oscar voor het scenario.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden