Tv film

Ghostbusters

Regie: Ivan Reitman; VS, 1984. Met Bill Murray, Dan Aykroyd en Harold Ramis en Sigourney Weaver. RTL 7, 20.30-22.30 uur.

Prima komedie waarin drie Newyorkse professoren besluiten om voortaan als spokenjagers (ghostbusters) door het leven te gaan. De grap van deze sciencefiction komedie is, dat de heren weinig competent blijken.Vooral Bill Murray is hilarisch als de ’ghostbuster’ die zijn opdrachten aanwendt om leuke vrouwen te versieren.

The Elephant Man

Regie: David Lynch; VS/Engeland, 1980. Met John Hurt, Anthony Hopkins, Anne Bancroft en John Gielgud. Arte, 20.40-22.40 uur.

Ontroerend drama van David Lynch over ’ Elephant Man’ John Merrick, de gruwelijk misvormde man die in het Engeland van de 19de eeuw als kermisattractie door het leven moest. Achter de ’Olifantman’ gaat echter een gevoelig en intelligent mens schuil (met de stem van John Hurt), en het is een Engelse arts (Anthony Hopkins) die dat als enige lijkt te beseffen. Ook met de inmiddels overleden Anne Bancroft als Mrs. Kendal.

Star Trek: Nemesis

Regie: Stuart Baird; VS, 2002. Met Patrick Stewart, Jonathan Frakes en Brent Spiner. Veronica, 21.30-23.35 uur.

Een van de charmes van ’Star Trek’ is de Starfleet-filosofie die luidt dat alle rassen in vrede samen kunnen leven.

Maar net als in het echte leven is er altijd wel een schurk die het vertrouwen op de proef stelt en roet in het eten gooit.

In ’Star Trek: Nemesis’ is die schurk een kloon van de goedmoedige captain Picard, een jonge jongen met hetzelfde DNA, maar met een andere, getroubleerde achtergrond waardoor zijn karakter uiteindelijk is bepaald.

Oprecht sentiment is er bij de confrontatie tussen de mens en zijn kloon, en vooral tussen de robot Data en zijn kloon B-4 (Before).

Erg diep graaft het niet, de hele ethiek van het klonen, maar ’Star Trek’ houdt wel vast aan zijn filosofie: ook een kloon is welkom aan boord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden