tv film

Machuca

Regie: Andrés Wood; CH./GB, 2004. Met Matias Quer, Ariel Mateluna, Manuela Martelli. Ned 3, 20.00-22.00 uur

Idealistisch priester en tevens hoofd van de St. Patrick school, Father McEnroe, probeert hogere en lagere klassen te integreren. De jongen van goede komaf Gonzalo Infante (Matias Quer) en de jongen uit de slopenwijk Pedro Machuca worden er de beste vrienden. Dan brengt de staatsgreep op 11 september een einde aan de socialistische regering van Salvador Allende. Het nieuwe bewind van Pinochet verandert niet alleen het land maar ook hun levens en hun vriendschap.

City of Angels

Regie: Brad Silberling; VS/DLD, 1998. Met Meg Ryan, Nicolas Cage. NET 5, 20.30-22.40 uur

Remake van ’Der Himmel über Berlin’ van Wim Wenders. Cage als de engel die LA in dwaalt en daar luistert naar ieders gedachten. Meg Ryan als de hartchirurg (Hollywood-symboliek), op wie hij verliefd wordt. Zij is ten prooi aan vertwijfeling nadat het haar niet gelukt is een patiënt te redden. Hij raakt zo in haar ban dat hij besluit zich zichtbaar te maken voor haar. Remake is lichtvoetiger dan Wenders’ zwaarmoedige vertelling, maar de oorspronkelijke engel Bruno Ganz is charismatischer dan Cage.

The Longest Day

Regie: Andrew Marton o.a.; VS, 1962. Met John Wayne, Robert Mitchum. RTL 7, 20.30-23.45 uur

Drie regisseurs en vijf schrijvers waren nodig voor dit drie uur durende oorlogsepos, gebaseerd op een bestseller van Cornelius Ryan. Net als in ’Saving Private Ryan’ gaat het om de geallieerde invasie van Normandië in 1944. Een all-star-cast, knappe vermenging van fictie en documentaire beelden, en de eerste film waarin verschillende nationaliteiten hun eigen taal spraken.

Der 20. juli

Regie: Falk Harnack; Dld, 1955. Met Wolfgang Preiss, Annemari Duringer. ZDF, 00.45-02.20 uur

Vandaag 62 jaar geleden probeerde een aantal Duitse officieren onder leiding van Oberst Graf von Stauffenberg met een bom Adolf Hitler om te brengen. Falk Harnack, die zelf lid was van ’Die Weisse Rose’, reconstrueert in documentaire stijl wat aan de aanslag voorafging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden