tv film

The Cell

Regie: Tarsem Singh; VS/DLD, 2000. Met Jennifer Lopez, Colton James. NET 5, 22.30-00.20 uur

'The Cell' werd in 2000 gelanceerd als de nieuwe 'The Silence of the Lambs', geregisseerd door Indiaas-Amerikaans wonderkind Singh. Zo goed is de film niet. Jennifer Lopez haalt het niet bij Jodie Foster als de psychologe die poogt door te dringen in de geest van een comatische seriemoordenaar. Kille film steunt vooral op de extravagante, surrealistische droomscènes.

Claire Dolan

Regie: Lodge Kerrigan; VS/Fr, 1998. Met Katrin Cartlidge. Ned3, 23.50-01.25 uur

De in 2002 overleden Katrin Cartlidge speelt Claire Dolan, een prostituee die haar lichaam verhuurt om haar schuld aan haar pooier Colm Meaney af te lossen. Tweede film van regisseur Kerrigan die bij het monteren ervan uitkeek op de hoeren op Times Square. De handel stond hem zo tegen dat hij besloot zijn tweede film erover te maken. Een aanklacht.

Summer of Sam

Regie: Spike Lee; VS, 1999. Met John Leguizamo, Adrien Brody. RTL 5, 00.20-02.45 uur

Een psychopaat, zichzelf 'son of Sam' noemend, schiet gedurende de hete zomer van 1977 vrijende stelletjes overhoop in Brooklyn en The Bronx. De aanwezigheid van deze seriemoordenaar hitst de Newyorkse gemoederen , die in de tijd van disco, punk en seksorgieën, toch al niet kalm waren, nog verder op.

The Shining

Regie: Stanley Kubrick; VS, 1980. Met Jack Nicholson, Shelley Duvall. Veronica, 23.40-01.55 uur

Volgens maker Kubrick is 'The Shining' een optimistische film, omdat alles wat uitgaat van leven na de dood, dus ook horror over geesten, 'volgens hem 'in essentie optimistisch' is. Jammer dat Kubrick meent dat Nicholsons manische aanwezigheid eng genoeg is om er zijn hele film, naar een boek van Stephen King, aan op te hangen. Kubrick legt nauwelijks uit wat deze huisvader, die met vrouw en zoon een afgelegen, leeg hotel betrekt, nu eigenlijk dwarszit. Indrukwekkende cinematografie van John Alcott zorgt voor de nodige schokeffecten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden