tv film

ManhunterRegie: Michael Mann; VS, 1986.Met William L. Petersen, KimGreist, Brian Cox, Joan Allen en Dennis Farina. Veronica, 20.30-22.50 uur.Eerste film waarin het perso-nage Hannibal Lecter zijn op-wachting maakte. De gebeur-tenissen in deze spannendethriller lopen aardig vooruitop de gebeurtenissen in 'Si-lence of the Lambs' en 'Hanni-bal', de films die de kanniba-listische geleerde uiteindelijkwereldberoemd zouden ma-ken. De hoofdrol is wegge-legd voor William L. Petersendie als FBI-agent jacht maaktop een seriemoordenaar. Bri-an Cox is te zien in de latererol van Anthony Hopkins, alsde filmgriezel Dr. HannibalLecter. Regisseur MichaelMann staat vooral bekend alsgrondlegger van de tv-serie'Miami Vice'. Hij regisseeerdeook de films 'Heat' en 'The In-s i d e r '.

* Blood simple Regie: Joel en Ethan Coen; VS, 1984. Met Frances McDormand, Dan Hedaya en John Getz. België 2, 00.10-01.45 uur. Vermakelijke film noir waarmee de Coen Brothers twee decennia geleden hun opvallende speelfilmdebuut maakten. Een Texaanse bar-eigenaar

neemt een privé-detective in de arm, om zijn vrouw en haar minnaar te bespioneren, en later van kant te maken. De privé--detective (Emmet Walsh) heeft er echter een handje van om op zijn opdrachten te variëren, en dat leidt al snel van kwaad tot e r g e r. * Network Regie: Sidney Lumet; VS, 1976.

Met Faye Dunaway, William Holden en Robert Duvall. RTL 5, 00.15-02.25 uur.

Deze krachtige mediasatire wordt beschouwd als een aanklacht tegen het gebrek aan ethische normen in de tv-wereld. Faye Dunaway speelt een mooie rol als de spijkerharde cheffin van de programmadienst en Peter Finch steelt de show als de oude nieuwslezer die op de schopstoel zit, en die in een live-uitzending dreigt zelfmoord te plegen.

De film ontving in totaal 10 oscars, waarvan die voor scenarist Paddy Chayefski, hoofdrolspeelster Dunaway en bijrolspeelster Beatrice Straight (als verwaarloosde echtgenote) werden verzilverd. Finch die voor de oscaruitreiking overleed, ontving zijn oscar postuum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden