tv film

Belinda van de Graaf

From Russia With Love

Regie: Terence Young; Engeland, 1963. Met Sean Connery, Robert Shaw, Lois Maxwell en Lotte Lenya. Veronica, 20.30-22.50 uur.

Tweede, trefzekere James Bond-film, gemaakt in de vroege jaren zestig, met een topfitte Sean Connery als geheim agent 007 die het aan de stok krijgt met een internationaal misdaadsyndicaat. Plannen om de Koude Oorlog te laten ontaarden in een échte oorlog moet hij zien te verijdelen.

A Hard Day’s Night

Regie: Richard Lester; Engeland, 1964. Met John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr en George Harrison. Arte, 20.40-22.05 uur.

Swingende, eerste Beatles-film waarin de Fab Four een dagje worden gevolgd, achterna gezeten door fans, tijdens een persbijeenkomt, een televisie-optreden en een helikoptertochtje. Regisseur Richard Lester was er op het juiste moment, midden in de ’Beatlemania‘.

Op de soundtrack onder meer ’All My Loving’, ’Can’t Buy Me Love’ en het titelnummer ’A Hard Day’s Night’.

Om 22.05 uur gevolgd door ’Paul McCartney: Chaos and Creation at Abbey Road’ (2005) waarin McCartney voor een uniek concert terugkeert naar de Londense studio’s waar de Beatles in de jaren zestig talloze popklassiekers opnamen. Het laatste nummer dat de Beatles in de Abbey Road studio’s opnamen was op 3 januari 1970: ’I Me Mine’.

Il Gattopardo

Regie: Luchino Visconti; Italië, 1963. Met Burt Lancaster, Claudia Cardinale en Alain Delon. Duitsland 2, 00.20-03.20 uur.

Schitterend, drie uur durend epos van de Italiaanse meester Luchino Visconti over de ondergang van een 19de- eeuwse Siciliaanse prins, gespeeld door Burt Lancaster. Visconti trekt een bijna onwerkelijke wereld op van pracht en praal waarin de oude Prins Don Fabrizio Salina met lede ogen toeziet hoe de wereld om hem heen verandert. Zijn omstuimige neef Tancredi Falconeri (gespeeld door een bloedmooie Alain Delon) sluit zich aan bij Garibaldi’s revolutie, en valt als een blok voor een koopmansdochter uit nouveau riche-kringen (Claudia Cardinale). In 1963 bekroond met de Gouden Palm in Cannes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden